c
c / obshtina.lovech
39 майстори ще участват с демонстрации на пролетния празник „Цветница 2017” в Ловеч, съобщават от пресцентъра на общината. За първи път в изложението на художествените занаяти по покана на община Ловеч ще се включат като специални гости десет майстори и творци с демонстрации. Те са от Габрово, Велико Търново, Троян и Калофер, за тях ще бъдат изградени четири шатри пред Младежкия дом.
 
Етнографският музей на открито „Етър“ – Габрово, ще гостува с майстора кожухар Добринка Ненова. Тя ще представи изработването на традиционните български калпаци – шопски, тракийски, добруджански, македонски и съвременни дамски и мъжки шапки.
Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, идва с майсторите Милена Петкова – дърворезба, Румен Георгиев – керамика, и Стела Василева - иконопис.
 
Със съдействието на Национален музей „Христо Ботев” - Калофер, майсторката плетачка Ани Захирева ще представи калоферската дантела „Бялата магия“.
 
Членовете на творческия екип към факултет „Изобразително изкуство” на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ – доц. Борис Желев, асистент Анастасия Тонкова-Шрьотле и докторантите Велина Сталева, Даниел Иванов и Весела Петрова, ще представят витражни техники.
 
В изложението на художествените занаяти още 29 майстори ще демонстрират своите изделия. Своеобразни домакини са ловешките майстори занаятчии, които имат ателиета на Покрития мост. По стара традиция грънчарите заемат основно място в изложението, защото на Цветница в Ловеч всеки трябва да си купи керамично изделие и да го занесе вкъщи за здраве. Своята авторска керамика ще представят девет майстори грънчари.
 
Потребителите на социалните услуги в Ловеч ще покажат изработеното от тях в подредени пред Младежкия дом шатри. На Цветница ще се представят Дневният център за деца и възрастни с увреждания, Центърът за социална рехабилитация и интеграция и Дневният център за възрастни с тежки психични заболявания.
 
Майсторите с демонстрации ще организират детски работилници за най-малките гости на пролетния празник, в които те ще могат да изработят бижута, да нарисуват уникална свещ, да нашарят традиционна шарка върху керамична чиния.
 
На пл. „Екзарх Йосиф Първи“ други 84 майстори занаятчии и търговци ще предлагат за продажба произведения на художествените занаяти. Отредени са места за продажба на цветя и захарни изделия. Тук ще бъдат изградени и шатрите, в които всеки може да опита варошлийските питки и кебапи. Ще има домашно приготвена бира от майстори пивовари, както и чеверме.
На гаровия площад вече са разположени атракционни обекти – различни люлки и увеселителни съоръжения, които са радост не само за децата.
 
Програмата за Цветница в Ловеч тази година е изключително богата, като обхваща прояви на три площада в дните 8 и 9 април (събота и неделя).
В неделя в 9 ч. започва Златоустова Света Литургия в приземния храм „Въведение Богородично“ на катедралата „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на Ловеч. В 11 ч. оттам тръгва празничното шествие към Пешеходния мост, където в 11.15 ч. е ритуалът „По вода“ (традиционният обичай „Кумичене“). После шествието през Покрития мост стига до пл. „Тодор Кирков“ и там в 12 ч. започва концерт на Народно читалище „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“.
 
Фолклорната програма ще бъде на две сцени – на пл. „Тодор Кирков“ и на специално изградена сцена на пл. „Екзарх Йосиф Първи“.