"Години ще са нужни за отстраняване на големите щети, нанесени във Вършец и някои села на общината от поройните дъждове през почивните дни", заяви кметът Иван Лазаров.

Караджов разгледа щетите от дъждовете във Вършец, обеща да търси помощ за общината

Днес нивото на река Ботуня вече спадна и тя се прибра в коритото си, но през последните два дни реката беше излязла от него, като през това време отнесе няколко моста, разруши стените от корекцията си, повреди инфраструктура, автомобили, пътища, навлезе в градския парк във Вършец, наводни много мазета и приземни етажи на обществени сгради и частни къщи.  

"Екипите на пожарната още изпомпват вода от сгради в ниските части на Вършец и село Горно Озирово. Щетите са огромни и община Вършец няма да се справи без финансова помощ от държавата", заяви Лазаров.

Той припомни, че вчера вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов посети на място Вършец, разгледа засегнатите райони и обеща да поиска от Министерския съвет отпускане на средства за община Вършец с цел отстраняване на щетите от бедствието.

Община Криводол обяви частично бедствено положение в село Ракево заради прелели реки

Подобно водно бедствие не се е случвало от много, много години и в момента във Вършец няма живи хора, които да помнят такива нещо. В един момент в следобедните часове в събота от склоновете на Стара планина към Вършец тръгнаха големи водни маси, река Ботуня вдигна нивото си с няколко метра, разруши бетонни стени от корекцията си, отнесе мостове, автомобили, наводни сгради.

"Обявихме частично бедствено положение във Вършец и селата Долно Озирово и Горно Озирово, ограничихме достъпа до засегнатите райони, за да не пострадат хора. В този момент във Вършец бяха пристигнали стотици певци и танцьори от България и други страни за участие във фолклорния фестивал „Пъстра огърлица“, който не беше отменен и се състоя по план, въпреки бедствието", припомни Лазаров.

Той заяви, че общинското ръководство ще направи всичко по силите си да възстанови пораженията от стихията и Вършец да върне предишния си облик.  
БТА