/ ThinkStock/Getty Images
Общо 12 камери за видеонаблюдение са монтирани около атракционите в кърджалийския парк „Простор“.

Идеята е те да помагат при установяването на извършителите на вандалски прояви спрямо съоръженията. Това каза Шенай Мехмедали, управител на общинското предприятие, стопанисващо съоръженията – „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“.

Камерите вече се тестват, като през днешния ден те трябва да бъдат свързани и да предават картина на монитори както в общинското предприятие, така и в дежурната на районното управление на МВР в областния град. Камерите ще помагат за установяване на нарушителите, които е предвидено да бъдат санкционирани и финансово.

Мярката за поставяне на камери за видеонаблюдение е вследствие на множество вандалски прояви спрямо атракционите. Само преди няколко седмици неизвестни дерайлираха влакчето на детската железница, а оградата на въжения приключенски парк системно се реже или огъва, за да се влиза в периметъра на съоръжението в извънработното време на атракциона.

„Финансов разчет на нанесените щети от вандалските прояви не сме правили, но трябва да си дадем сметка за положения човешки труд и ежедневна ангажираност на служителите. Ние се стремим да направим парк „Простор“ по-привлекателен за хората, но всеки ден, отивайки на работа, служителите започват с разрушените части“, коментира Шенай Мехмедали.

Тя обясни, че от общинското предприятие не са изчакали проекта на Община Кърджали за поставяне на камери за наблюдение на невралгични места в града, а сами са финансирали поставените устройства. „Сега обект на наблюдение са детското влакче, въженият парк, бойният самолет и облагородена алея в парка. Когато стартира проектът на общината, предполагам, ще бъдат наблюдавани и други места в парка“, каза още Мехмедали.