/ Дарик- Кюстендил
Призив към родителите на ученици - да се включат активно в анкета, за да заявят дали желаят децата им да се хранят в училище, отправи кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

Общината в Кюстендил търси превозвач по линията Кюстендил-София-Кюстендил (ВИДЕО)

Той посочи, че училищата и програмата "Училищен плод" ще осигуряват за купон за хранене на ден по 2,10 лв., а родителите трябва да доплащат по 3,90 лв.

Резултатите от анкетното проучване ще бъдат обобщени в средата на следващата седмица, когато ще стане ясно дали храненето на децата ще продължи в училище при тези условия.



"Както очаквахме и предупреждавахме, се стигна до там, че трябва да се вземе решение дали да има хранене в училищата", коментира Петър Паунов. Той посочи, че община Кюстендил и досега е дофинансирала храненето на децата в училище, а за тази година необходимият ресурс е в размер на 600 000 лв.

"Това са четири летни сметки за ток и този ресурс беше изяден", посочи Паунов. Той посочи, че учебните заведения са предупредени, че не е задължително да ползват услугите на общинското дружество "Ученическо хранене", въпреки че предоставя балансирана и здравословна храна.

Кметът на Кюстендил обясни какви проекти е подала Общината за финансиране (ВИДЕО)

"Училищата могат да изберат да ползват външни услуги или да наемат кетъринг", допълни Паунов. Петър Паунов отново настоя да бъде създаден единен стандарт за хранене на децата, поне до 7-ми клас.

Той припомни, че целодневната форма в училищата в Кюстендил е въведена още през 2008 година. Паунов изтъкна още, че проблем с отоплението в училищата няма да има, но все още не е решен въпросът с отоплението на детските градини.
БТА