/ Дарик- Кюстендил
Десетки кюстендилци не успяха да заминат тази сутрин за София.

От Общината вчера съобщиха, че от днес се спират общо 26 автобусни курса от Кюстендил до София и обратно. Причината са санкции за нарушения от страна на превозвача - един от трите, обслужващи линията.



Кметът на Кюстендил Петър Паунов съобщи на пресконференция днес, че причина за санкциите на превозвача са множество нарушения, сред които и системно неизпълнение на курс до Пловдив.

Той посочи, че от 2019 година комисията към министерство на транспорта за създаване на национална транспортна схема не се е събирала и затова  оттогава насам Общината е работела с превозвачите с временна мярка, заради невъзможност за възлагане на обществена поръчка. 

Кметът на Кюстендил обясни какви проекти е подала Общината за финансиране (ВИДЕО)

"Едва през изтеклата година възложихме обществена поръчка, в която се включиха трима превозвачи. На твърденията, че някой от Общината се опитва да облагодетелства превозвач, ще отговоря, че когато искаш това, не сключваш договор с него с такива жестоки клаузи и неустойки.

В нашия случай за неизпълнен курс неустойката е 1000 лв., а тази за курс, изпълнен с автобус, различен от този, който е заявен, е 1500 лв.", каза Паунов.  Кметът на Кюстендил поясни, че договорът е бил преустановен от страна на Общината.

"Ще сключим договор незабавно при условията, които позволява законът", каза Паунов. От днес по линията Кюстендил-София - Кюстендил се  изпълняват само по пет курса в посока, които са възложени от Столична община.
БТА