Няма заразени с марсилска треска и лаймска болест в Кюстендил
Няма заразени с марсилска треска и лаймска болест в Кюстендил / Дима Кирилова, Дарик

Няма заразени с марсилска треска и лаймска болест до сега, постъпили за лечение в МБАЛ д-р Н. Василиев" Кюстендил, съобщи директорът д-р Александър Величков.

Разпространението на заразата става чрез кърлежи. Техният пик е през лятото и есента, затова и тогава е най-голям броят на заболелите.

"От 2001 г. са първите случаи на заболяванията в областта. Оттогава средно годишно между 20 и 30 души се заразяват от марсилска треска и 2- 4 души от лаймска болест. Затревените площи в Кюстендил и Хисарлъка редовно се пръскат срещу кърлежи, затова и случаите на заболели от града са единични. Най- голям е броят им в ромската махала и селата. Причината е прекият контакт със скитащите кучета. Няма епидемия от  марсилска треска и лаймска болест, и хората не трябва да се плашат, а при ухапване от кърлеж да отидат при личния си лекар", заяви д-р Величков.

"Марсилската треска протича с висока температура и симптоми подобно на грип, затова заболелите търсят лекарска помощ. По-сложна е ситуацията при лаймската болест. Тя протича с 3 етапа. При първият се наблюдава само зачервяване на мястото на ухапването. Ако не се реагира адекватно, при лечението на  втори и трети етап могат да останат увреждания. При ухапване от кърлеж не се самолекувайте, а се обърнете към личния си лекар", обобщи завеждащият инфекциозно отделение д- р  Пламен Рачев.