Новорегистрираните болни от туберкулоза намаляват
Новорегистрираните болни от туберкулоза намаляват / Дарик Нюз

Една трета от населението на Земята е заразена с туберкулоза, при което на всеки 20 секунди от това заболяване умира един човек, се казва в изявление на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. По данни на Световната здравна организация (СЗО), всяка година се регистрират около 9 милиона болни от туберкулоза.
От 2005 г. се наблюдава тенденция за снижение на регистрираните случаи с туберкулоза в Европа. Най- засегнатата европейска страна от заболяването е Румъния със заболеваемост 115 на 100 000 население. България по отношение на заболеваемост от туберкулоза се намира по средата от европейските държави, информират от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил, по повод 24- ти март- Световен ден за борба с туберкулозата.
През 2010 г. в нашата страна са регистрирани 2 658 болни с туберкулоза, което е с 253 по-малко в сравнение с 2009 година. През последните две години за първи път се наблюдава видимо намаляване на броя на заболелите.
За Кюстендилска област статистическите данни от 2010 г. показват, че са регистрирани 76 заболели от туберкулоза, спрямо 98 през 2009 г. През 2011 година са регистрирани 62 случая на туберкулоза. Наблюдава се снижение на заболеваемостта.
На този ден през 1882 г. немският бактериолог Роберт Кох обявява, че е изолирал бацила на туберкулозата. Световен ден за борба с туберкулозата се отбелязва от 1996 г. с решение на Световната здравна организация (СЗО).
При ранно откриване и спазване на предписаното лечение, туберкулозата е лечимо заболяване. Преждевременното прекъсване на лечението може да доведе до завръщане на болестта в по-тежка форма и причинителят да е резистентен (нечувствителен) към прилаганите лекарства.
Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга най-често белите дробове, но може да засегне и други органи и системи (очи, кожа, стави, лимфни възли, централна нервна система, пикочо-полова система и др.). Предава се по въздушно-капков път. При кашляне, кихане или разговор болният отделя туберкулозни бактерии във въздуха. Самите бактерии са много устойчиви и могат да се съхранят дълго време в околната среда.Възможно е заразяване по хранителен път чрез млякото или млечните продукти от болни крави, при консумация на сурови или недостатъчно сварени заразени яйца, месо от птици или свине, които не са под ветеринарен контрол. Съвсем рядко заразяване може да стане през повредените кожа и лигавица.
За да ограничим разпространението на туберкулозата, профилактиката е най- важното и евтино средство. Тя се изразява в БЦЖ ваксинация, пълноценно хранене, добра физическа активност, добри хигиенни условия на труд и живот, отказ от тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и психоактивни вещества, консултиране с лекар при продължителна кашлица, отпадналост и температура и други.
По повод на Световния ден за борба с туберкулозата, Регионална здравна инспекция - Кюстендил организира кампания, посветена на профилактиката на заболяването. Тя включва следните по-важни дейности:
• Публикуване на образователни материали за профилактика на туберкулозата на интернет-страницата на РЗИ - Кюстендил.
• Организиране и провеждане на лекции и беседи с ученици, медицински специалисти от детските и учебни заведения в областта по теми, свързани с профилактика на туберкулозата.
• Разпространение на здравно-образователни материали (дипляни, листовки)