Кюстендилски ученици за втора поредна година са най- добрите енергетици в страната
Кюстендилски ученици за втора поредна година са най- добрите енергетици в страната / Дарик Кюстендил, архив

 Млади математици и енергетици от Кюстендил и София са първенците в Четвъртия национален преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране", организиран съвместно от Овергаз, фондация „Млада България" и Община Ямбол.

Емил Стамболийски и Ивайло Сърбински от Професионалната техническа гимназия "Джон Атанасов" и Денис Георгиев от Природо- математическа гимназия "Проф. Емануил Иванов" в Кюстендил спечелиха първа награда в раздела за енергетици с презентация на тема "Определяне на стандартния обем на газа в зависимост от налягането и температурата в бутилкова инсталация". С тях за Москва ще пътуват и ръководителите им инж. Венцислав Златков и г-жа Румяна Велинова. За втора поредна година представители на техническата гимназия в Кюстендил печелят първа награда в тази дисциплина.

Финалът на състезанието се проведе в Дома на техниката „Джон Атанасов", Ямбол. Призьорите бяха избрани измежду 30 възпитаници на математически и технически гимназии в Русе, Варна, Димитровград, Петрич, Кюстендил, Благоевград, Разград и София.

 По традиция златните медалисти получиха билети за Москва и квоти за участие в международно състезание. Класиралите се на второ и трето място бяха наградени с компютърно оборудване.

 При математиците за най-добър бе избран Румен Данговски от Националната природо-математическа гимназия в София, който представи свойствата на три забележителни точки в триъгълника. Негов ръководител е г-н Веселин Ненков.

 Отличените първенци в надпреварата ще участват в Международното състезание „Математика и проектиране", което ще се проведе за пети път в началото на месец май в Москва.