пари
пари / Дарик, архив
42 000 лица от населението на Кюстендилска област се нуждае от специални грижи за преодоляване на бедността, показват данните на НСИ. Във връзка с поставените цели по ключови области в стратегията „Европа 2020”, от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC) се изчислява комбиниран показател за регулярен мониторинг на напредъка на страните при изпълнение на националните подцели за намаляване на бедността и социалното изключване. Показателят включва лица, живеещи в риск от бедност, с материални лишения и в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност.
Комбинирането на трите показателя показва, че в област Кюстендил през 2017 г. 34.1% от населението се нуждае от специални грижи за преодоляване на бедността, социалното неравенство и изключването от активна трудова дейност, като тук попадат 30.2% от мъжете и 37.7% от жените в областта. Стойността на показателя намалява с 0.7 процентни пункта спрямо 2016 г., като при мъжете се запазва, а при жените е с 1.4 процентни пункта по-малка. Средно за страната през 2017 г. 38.9% от населението са били в риск от бедност и социално изключване.
 
В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности. За оценка на материалните лишения на домакинствата се използват девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги, като например: може ли домакинството да си позволи, ако желае едноседмична почивка извън дома; може ли домакинството да посрещне със собствени средства неочаквани финансови разходи; може ли домакинството да си позволи консумация на месо, пилешко или риба (или вегетарианския им еквивалент) всеки втори ден; ограничава ли се домакинството при отоплението на жилището поради недостиг на средства; имало ли е домакинството затруднения при плащането навреме на разходи свързани с жилището.
През 2017 г. в област Кюстендил 26.3% от населението (при средно за страната 30.0%) живее в материални лишения и ограничения (в 5 и повече от 9 показателя), като увеличението спрямо предходната година е с 3.0 процентни пункта.
Лица, живеещи в домакинство с нисък интензитет на икономическа активност, се дефинират като лица от възрастовата група 0 - 59 години, живеещи в домакинство, където възрастните (18 - 59- годишните с изключение на студентите от възрастовата група 18 - 24 години) работят под 20% от техния потенциал през референтния период.
Следвайки дефиницията, през 2017 г. 4 400 лица на възраст 18 - 59 години  в област Кюстендил живеят в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, или 7.1% от населението. Спрямо 2016 г. относителният им дял намалява с 1.9 процентни пункта