/ личен профил във Фейсбук
Русенецът Иван Томов изкачи осемхилядника в Хималаите връх Лхотце. Върхът е висок 8516 м., четвърти по височина на планетата, намира се на границата между Тибет и Непал, в близост до връх Еверест. Лхотце е първият осемхилядник, изкачен от българин, това е Христо Проданов, който го покорява през 1981 г.

Атанас Скатов покори третия по височина връх на планетата

За 34-годишният Иван Томов това е трети осемхилядник. През 2014-та той изкачи вр. Броуд Пик в Пакистан, заедно с Боян Петров. Година преди това той участва в злощастната експедиция за покоряването на деветия по височина връх на земята Нанга Парбат, при която талибани убиха 10 алпинисти.

През 2017-та година Иван постави в списъка си вр. Манаслу и успя. Преди това младият русенец има зад гърба си два седемхилядника-вр. Хан Тенгри в Киргизтан и вр. Ленин в Памир.

При изкачването на Лхотце, Иван Томов е имал отново нелеки премеждия-бурен вятър е разрушил палатките в един от базовите лагери и е отнесъл част от екипировката му, но е взел назаем и не се е отказал. Иван Томов е член на Туристическо дружество "Приста"-Русе.