/ БГНЕС
Над 66 000 артикула, по-голяма част от които текстилни изделия със знаци на търговски марки, задържаха митническите служители на "Капитан Андреево", съобщиха от Агенция "Митници".

Разбиха контрабанден канал за парфюми към страни от ЕС на Летище София

Стоките, които са иззети поради съмнения, че са нарушени права върху интелектуалната собственост, са открити при проверки на два товарни автомобила и два автобуса, влизащи в страната от Турция.

При един от случаите на 23 февруари на пункта пристига товарен автомобил с чужда регистрация. Шофьорът - турски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока от Турция за Полша.

Камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която митническите служители установяват, че в 114 колета  се съдържат стоки, които носят емблеми на световни търговски марки. Открити са 41 810 артикула, от които 30 650 чифта чорапи и 11 160 текстилни изделия - мъжки и дамски дрехи.

В друг товарен автомобил, на 15 февруари , митническите служители откриват 15 080 чифта чорапи, 4790 боксерки, 915 тениски, спортни екипи и рокли, 39 чифта обувки и 40 дамски чанти с логата на над 10 марки. Камионът, управляван от турски гражданин е превозвал стоката от Турция за Румъния.

Иззеха близо 53 000 „маркови“ шампоана на ГКПП „Дунав мост“ при Русе (СНИМКА)

На 22 февруари е извършена щателна митническа проверка на автобус с турска регистрация, пътуващ по редовната линия от Истанбул за Букурещ. Един от пътниците декларирал 425 парфюма и тоалетни води, 839 текстилни изделия и 215 чифта спортни обувки, всички носещи знаци на регистрирани търговски марки.

Стоките са иззети поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост. Няколко дни по-рано на 17 февруари в друг автобус с турска регистрация, пътуващ от Турция за България са открити 1961 парфюма, 264 текстилни изделия 17 чанти и 29 чифта спортни обувки, всички носещи словните и фигуративни изображения на световноизвестни марки.

В изпълнение на Европейския регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост стоките са задържани и за случаите ще бъдат уведомени притежателите на търговските марки.

От началото на годината до момента митническите служители на пункта са задържали близо 180 000 артикула със знаци на регистрирани търговски марки.