/ DarikNews.bg, Архив
Кметът Добри Беливанов внесе нов сигнал до прокуратурата и областният управител, съобщиха от администрацията. Този път, градоначалникът твърди, че общинските съветници незаконно са приели решения на извънредна сесия.

Кметът вкара Бюджет 2018 в прокуратурата

В началото на февруари местните парламентаристи препотвърдиха решението си за намаляване на таксата за детска градина. Законотворците приеха родителите да плащат по 1 лв., на ден.

Скандали и разправии на извънредна сесия в Хасково, изгониха съветник

На извънредното заседание направиха и промени в бюджет 2018 г. В сигнала си Добри Беливанов твърди, че е нарушен закона. Освен това сочи, че докладната е внесена в 8.37 часа, в същия ден на сесията, което според него също е нарушение. Преди близо седмица Добри Беливанов пусна сигнал и за Бюджет 2018 г. 

Сигналът, с мотивите на кмета, е дълъг пет страници. Ето част от него: 

            I.По отношение на Решение №615/05.02.2018 г.
            Съгласно Решение №592/26.01.2018 г. ОбС – Хасково е изменил Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Хасково. Същото е обнародвано и съответно влязло в сила. В последствие обаче се приема, че е допусната явна фактическа грешка и с Решение №615/05.02.2018 г. отново се изменя Наредбата, но вече без да се спазват минималните срокове по ЗНА.
            В Решение №615/05.02.2018 г. ОбС – Хасково посочва, че изменя Решение №592 от 26.01.2018 г. като допуска поправка на явна фактическа грешка. Изменението на решение и поправката на очевидна фактическа грешка обаче са два различни института.
            Изменението на вече приет нормативен акт се извършва по реда на неговото приемане, който в настоящия случай не е спазен.
            Поправката на очевидна фактическа грешка е уредена в чл.62 от АПК, който е в глава Пета, Раздел I „Индивидуални административни актове“. Правилата за издаване на нормативен акт са уредени в Глава Пета, Раздел III „Нормативни административни актове“ от АПК, където не е уредена възможност за поправка на очевидна фактическа грешка. Съгласно чл.80 от АПК, за неуредените в този раздел въпроси се прилагат разпоредбите на Закона за нормативните актове, а не правилата за издаване на ИАА. Ето защо института за поправка на очевидна фактическа грешка не е приложим при издаването на нормативни административни актове, предвид което е абсолютно недопустимо приет нормативен акт да бъде променян чрез допускане на поправка на очевидна фактическа грешка.  

Съгласно чл.9, ал.1 от ЗНА, разпоредбите на нормативните актове се формулират на общоупотребимия български език, кратко, точно и ясно. Използваният от вносителите на докладната записка текст „облекчение при заплащане на сумите“ не е съобразен с текста на чл.9, ал.1 от ЗНА, доколкото в чл.26, ал.3 от Наредбата се регламентира размера на таксите за ползване на детски ясли и градини и таксите за дейностите по хранене. Част от тези такси съдържат 2 компонента – постоянна и диференцирана част, като всяка една част е с определен размер (сума).

            II.По отношение на Решение №616/05.02.2018 г.
            По своето същество решението представлява общ административен акт, съгласно който се изменя приетия на 26.01.2018 г. бюджет на Община Хасково. В настоящия случай Докладната записка е входирана в деловодството в 8:37 часа на 05.02.2018 г., т.е. в деня на гласуването й.
Съгласно чл.38, ал.1 от Правилника за организация и дейността на общински съвет – Хасково, проектите за решения се разглеждат от постоянни комисии (ПК), след разпределението им от председателя. В случая нито една ПК не е разглеждала внесената докладна записка. Цитираният, от страна на председателят на ОбС – Хасково, чл.47, ал.4 от Правилника не позволява внасянето на нови докладни, различни от тези, за които е свикано събранието. Общинският съвет има правомощията единствено да одобрява внесените от кмета на общината предложения за промени в бюджета, но не и негови членове да инициират подобни предложения без същите да са преминали фазата на обществено обсъждане, предвидена в закона.