„С песен на сърцето”
„С песен на сърцето” / Регионален исторически музей Габрово
С гласа си тя може да предизвика неподозирани емоции. Това не би трябвало да е учудващо, тъй като Стефка Минева е участничка в деветото издание на Националния музикален празник „С песен на сърцето”, организиран от Регионален исторически музей – Габрово. 68-годишната жена внася силна емоция, тъй като преживява песента. Преди десетилетия – тогава ученичка в Казанлък, я изпява на едно момче пристигнало да търси работа. Има я пейката от песента, има я луната. Двамата са толкова млади, че виждат живота си като един безкраен, изпълнен с красиви преживявания път. Пътят се оказва наистина дълъг, но по него има изпитания. Всъщност се оказва, че за двамата няма общ път, има пътища. Животът ги разделя. Младежът отива в казармата, а тя продължава да учи. Пише му, но отговори не получава. След години разбира, че брат й е крил неговите писма, а тя мисли, че е забравена.

Стара градска песен
DarikNews.bg

Десетилетия по-късно го вижда отново. По телевизията. Момчето от пейката, на което някога под лунната светлина е пяла песен, днес е ръководител на музикален състав. Тя го познава по очите – вероятно на онази пейка е потънала толкова дълбоко в погледа му, че го е запомнила завинаги. Тя разказва на децата си тази красива история и дъщеря й предлага да я заведе при него. Това предстои да се случи. Ще застане пред него и ще му изпее песента, с която някога го е карала да усеща любов, докато тя е потъвала в очите му. Не знае дали той ще я познае, но вярва, че като чуе песента ще последват големи емоции и тръпката ще се върне. Иска да усети само тръпката, за повече не мисли.
 
Старата градска песен има тази сила – да предизвиква емоциите на хората. Така е защото думите в тези песни и мелодиите им са родени от истински истории.
 
Марийка Тумбалова от Гостилица – друга участничка в Националния музикален празник „С песен на сърцето”, също го знае. Тя е ентусиазирана, усеща песните със сърцето си и изпитва радост, че напоследък има интерес към старите градски песни. Това става благодарение на прояви като организираната от РИМ – Габрово и на творчески натури като Марийка Тумбалова, която от средата на 80-те години е част от певческата група, с която участват в празника. Марийка пее от малка, баща й и майка й също са го правили, докато са били до нея. „Знаеш ли да любиш”, „Гурбетчия”, „Минаха години”, „Еделвайс” – това са песни научени от баща й, които устояват на годините без да губят своята актуалност.
 
 

Лиляна Илиева ръководи група „Славея” към читалище „Отец Паисий” в габровския квартал Хаджицонев мост. Успяват да подготвят по десет нови песни годишно, което е сериозно постижение, тъй като изисква сериозна работа.
 
Деветото издание на Националния музикален празник „С песен на сърцето”, състояло се на 23 юни, преминава емоционално. Мелодиите връщат зрители и участници назад в годините, към изпълнената с енергия младост, към любовните трепети, към понякога забранените, но сладки копнежи по любим човек.
 
„И вече с нетърпение очаквам следващата година, за да се съберем отново тук – в РИМ-Габрово или пред Дечокав къща, за да си подарим отново тези емоции, родени от спомените”, споделя усмихната участничка в Националния музикален празник „С песен на сърцето”.