Преписаха книгата на проф. Николай Ковачев за севлиевското село Кръвеник
Преписаха книгата на проф. Николай Ковачев за севлиевското село Кръвеник / netinfo

 

Книгата на проф. Николай Ковачев „Миналото на героичен Кръвеник" е почти дословно преписана от Владимир Бошнаков, който миналата година издаде „Героичен Кръвеник и неговите забравени герои". За това сигнализира дъщерята на професора - Пенка Ковачева. 

      Езиковед и лингвист по професия, г-жа Ковачева, е направила подробна съпоставка и се оказва, че главата посветена на Априлското въстание почти изцяло е преписана, но с някои козметични и редакционни поправки. Според нея в новото издание са пропуснати цели пасажи за въстанието, в някои имало коментари на Бошнаков, а в края на раздела и негови разсъждения. Владимир Бошнаков дори си позволява да критикува професора в главата „Последните дни на войводата", заради посочената от него версия за смъртта на Дядо Фильо. Според автора посочената от  проф. Ковачев версия е измислена и твърди, че войводата умира в бой с поробителите, а не е бил обезглавен от турците. Освен всичко друго Владимир Бошнаков изцяло е преписал и родословното дърво на рода на Дядо Фильо - Миленови, съставено от проф. Ковачев. Не само текст, но дори и 25 от 45-те снимки в новото издание са взети от книгата на баща й.  

      „Ето как едно добро намерение се превръща в престъпление", казва Пенка Ковачева и допълва - „добро е, защото събира на едно място наследниците на Дядо Фильо, а престъплението е, защото  преписва книгата на проф. Николай Ковачев".