/ Пресцентър
Евродепутатът Момчил Неков получава много стабилна подкрепа за втори мандат от организациите на партията в област Габрово. Това бе обявено днес на пресконференция в местната червена централа. Ако Елена Йончева е фаворит за водач на листата на социалистите в региона, то Неков има най-много номинации да бъде част от тази листа.

Елена Йончева: „Граница” е филм за корупцията
 
Народният представител Кристина Сидорова изрази надежда, че той ще бъде поставен на някое от челните места. Според нея решението за подкрепа на Момчил Неков идва след сериозните ангажименти, които той има към област Габрово през последните четири и половина години като част от Европейския парламент.
 
Самият Неков заяви, че основата му кауза досега е да „превежда Брюксел на български език” и да се бори с двойните стандарти. Мнението на евродепутата е, че Шенген е типичен пример за двоен стандарт.
 
„Ако се реализира идеята за присъединяване на България към шенгенското пространство само по въздух и вода, това моментално въвежда двоен стандарт”, смята Момчил Неков.
 
Важна кауза в политическата му дейност е утвърждаването и защитата на стоките на местни производители. Габровският шоколад – пестилът, е пример за това. Популяризирането на характерните за дадено населено място производства биха спомогнали за развитието на туризма - кулинарен, винен и други видове, които в последно време се налагат като предпочитани за населението в различни части на Европа.

60% от българите категорично подкрепят въвеждане на термина за качество „планински продукт“ 
 
Благодарение на българските пчелари, на европейско ниво предстои да се наложат промени по отношение на финансирането. Към момента Европейската комисия не е узряла да се финансира опрашването, като важна част от процеса за производство на мед, но това не пречи да се работи за тази идея и да се търсят съмишленици за налагането й. Момчил Неков е докладчик по темата за пчеларството.

Момчил Неков: Отглеждането на билки би насърчавало развитието на селските райони 
 
Чрез браншови организации от Българи, на различни нива в европейските институции могат да се прокарват полезни за даден бранш инициативи, показва опитът на Момчил Неков.