Момчил Неков: „Изборите за ГЕРБ са аритметика, а не политики”
Момчил Неков: „Изборите за ГЕРБ са аритметика, а не политики” / Радка Минчева
Момчил Неков: „Изборите за ГЕРБ са аритметика, а не политики”
100701
Момчил Неков: „Изборите за ГЕРБ са аритметика, а не политики”
  • Момчил Неков: „Изборите за ГЕРБ са аритметика, а не политики”
Един от политиците, сериозен принос за чиято кариера има преференциалния вот (феноменът 15/15), евродепутатът от БСП Момчил Неков заяви в Разград, че си обяснява промените в Изборния кодекс, свързани с преференциите, със страха на партиите, че нямат личности, които да поставят в листите си. С изумление Неков коментира подозренията на партийните централи в корпоративен вот за кандидатите им. „Те не са и излъчени от същите тези партии?” – попита риторично той. Евродепутатът предложи на политическите сили, като нямат личности да не регистрират пълни листи от 17 кандидати, а по-къси листи.
Неков настоя да се работи и по въпроса с изчистване на избирателните списъци от „мъртви души”. „Имаме еврокомисар по дигитализацията, а къде е електронното правителство, проблемът с „мъртвите души” се оправя чрез дигитален регистър” – коментира още евродепутатът. Според Неков обяснението за нерешаването на този проблем е свързано с това, че за ГЕРБ и управляващите изборите се свеждат до аритметика, а не до политики, които да представят. Евродепутатът смята, че за изборна победа и достигане на процентите над опозицията се разчита и на администрациите по регионите.
Запитан как вижда своето място в евролистата на БСП, Неков отговори уклончиво, че още текат номинациите и ще говори за следващи етапи, ако членовете на партията оценят работата му и го номинират. „Не е моята воля, а волята на хората на база работата, която съм показал” – обясни той.
Общинският лидер на БСП-Разград Добрин Добрев обяви, че  Неков вече е номиниран от няколко основни партийни организации в региона. Той изрази и своята позиция, че разградските социалисти ценят свършеното от младия евродепутат, но подчерта, че това не е крайното становище на организацията. Според методологията до 20 февруари се извършват номинациите, след което се обобщават от работни групи, които пък ги представят на общински конференции. В Разград това събиране ще е в началото на март, решението от него се изпраща до Националния съвет на БСП.
Повод за визитата на Неков в Разградско бе организирана от областния лидер на БСП Наско Анастасов среща със земеделски производители в Лозница, най-вече малинопроизводители. Преди нея на пресконференция Неков представи основните си идеи във връзка с общата европейска политика в сферата на селското стопанство, както и относно продуктовата дискриминация за различните страни-членки на ЕС.  
Чуйте още от прикачения звуков файл.

Момчил Неков: Изборите за ГЕРБ са аритметика, а не политики
Радка Минчева

Момчил Неков: Изборите за ГЕРБ са аритметика, а не политики
Радка Минчева