Днес е Света Петка- духовният празник на Габрово
Днес е Света Петка- духовният празник на Габрово / Дарик Габрово

Православната църква днес почита паметта на Света Петка Българска. Денят е обявен за духовен празник на Габрово. Преданието гласи, че преди 764 години, на път за столицата Търновград, през Габрово преминава процесията с мощите на Света Петка от Египет. Те пренощували в Габрово в местност с църква и два манастира. Името на светицата се поняся от уста на уста и тя става закрилница на околните села, а останките от някогашния храм "Света Петка", изгорен през 1798 г., днес се намират в близост до църквата "Успение Богородично".

Тази сутрин точно в 9 часа ще бъде отслужена Тържествена литургия в храм "Успение Богородично".

По повод празника в храм "Св. Йоан Предтеча", след празничното богослужение, ще бъде даден курбан за здраве.

След това официално ще бъде открита реновираната сграда на детска градина "Радост" 2. В 11 часа започва тържествената сесия на Общински съвет- Габрово. На нея с почете н знак на града ще бъдат удостоени Пейо Пеев и Държавен архив - Габрово. Изложбата с фотокопия на икони на Света Петка от балканските страни ще бъде открита в 16.30 часа в Регионалния исторически музей- Габрово.

Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век. Води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи , които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван Асен II ги пренася в Търново, където се пазят до превземането му от турците. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където се намират и досега. Според легендата Света Петка се отдала на вярата едва десетгодишна, когато чула гласа на Христос.

Цял живот тя помагала на страдащи, болни и бедни в йорданската пустиня. След смъртта й е погребана извън градските порти на родния й Епиват, край Мраморно море, а гробът й бил забравен. Но легендата разказва, че край него ставали чудеса - слепи проглеждали, сакати прохождали, а тежкоболни оздравявали. По-късно мощите на светицата били пренесени във Велико Търново от цар Иван-Асен ІІ. Сега са в Белград.

Според народните предания от Петковден започва зимата, а топлото време си отива. От днес до Димитровден е забранено да се кроят, шият и плетат дрехи, защото се вярва, че който ги облече ще се разболее.