ЕС
ЕС / Thinkstock/Getty Images
Пъстрота, игри и забавления ще съпътстват отбелязването на 9 май – Ден на Европа в гр. Трявна. За няколко часа пространството пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ ще се превърне в европейска територия. В обособената Алея на Българското председателство в парка зад НЧ „Пенчо Славейков 1871“ по проект „Цветовете на Българското председателство“ ще бъдат засети рози.

Цар Симеон ІІ даде старт на дискусията „Европа отново на път“

Със забавни игри, флашмоб, Европейска фиеста участниците ще имат възможност да се запознаят с европейските символи и културното наследство на европейските народи. Празникът ще бъде открит от кмета на града Дончо Захариев, а участниците ще бъдат приветствани от Областния управител Невена Петкова.

Отбелязваме Деня на Европа

Спортната зала „Дан Колов“, игрище „Боровата гора" в гр. Севлиево, Младежкият център и ДК „Йовко Йовков“ на 9 май от 15.00 часа ще се превърнат в младежка територия. Празникът, посветен на 9 май – Ден на Европа, ще събере децата и младежите от града. Той ще бъде открит в спортната зала.

Сакскобургготски: Европа или ще бъде обединена, или изобщо няма да я има

Младежите ще се състезават в занимателни игри "Познаваме ли символите на ЕС и европейското културно наследство" в Младежкия център, а в ДК „Йовко Йовков“ участниците ще изградят пано със символите и традициите на страните членки на ЕС. Празникът ще завърши с концертна изява на танцова формация „Стил“ и музикални групи към детския комплекс. Празникът е посветен на Европейската година на културното наследство.

Българите остават силни поддръжници на ЕС, показва проучване на Галъп

Организатори на събитията са Европейският информационен център „Европа директно“ Габрово при Габровската търговско-промишлена палата, Община Трявна и Община Севлиево със съдействието на  РСО „Централна Стара планина“.

Организират форум за висше образование в чужбина
Европа Директно


Ден на Европа – 9 май

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. се отбелязва официално 9 май – Деня на Европа.

Източник: „Европа директно“ Габрово