2017-та е една успешна за РИМ-Габрово година
2017-та е една успешна за РИМ-Габрово година / Регионален исторически музей Габрово
35 изложби реализира Регионален исторически музей-Габрово през 2017 година, 3 от тях – национални. Директорът на музея Красимира Чолакова каза, че всяка от тях има своето значение за утвърждаването на габровското културно-историческо наследство на национално ниво.

2017-та е една успешна за РИМ-Габрово година

Г-жо Чолакова, припомнете за трите национални изложби! Къде бяха представени културни ценности на музея? Как бяха приети от публиката?

Музеят се представи отлично по време на изложбата с вотиви на Института по етнография и фолклористика с етнографски музей към БАН. В нея бяха включени 15 музея. Изложбата „Гривни звънкат под възглаве“ е съвместна с Етнографски музей на открито „Етър“ и регионалните музеи в Шумен, Ловеч и Габрово. Посетителите можеха да я видят през месеците януари, февруари и март. Третата интересна национална изложба бе реализирана през септември и октомври във Велико Търново и в нея бяха представени саби на войводи. 17 музея се включиха в нея, в това число и РИМ-Габрово. Благодарение на участието ни в тези изложби, много важна част от културно-историческото наследство на Габрово бе представено пред различни публики.

РИМ-Габрово, ЕМО „Етър” и още два музея организират изложба, посветена на куюмджийския занаят

Най-мащабната досега изложба на вотиви, в която участва и РИМ-Габрово, ще бъде показана в цялата страна


Изложбите, които посетителите на музея можеха да видят също предизвикаха интерес. Това личи по отзвука, който имат сред широки обществени слоеве.

140 години от Шипченската епопея отбелязахме с изложба, която представи събитията през погледа на опълченеца Стефан Кисов. „Посветен на отечеството си“ е на народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и с нея бе отбелязана 180 години от рождението на Апостола. „От златните им ръце“ показа една много богата колекция от филигран на РИМ-Шумен. 110 години от рождението на Емилиян Станев бяха отбелязани с изложбата „Към всичко подхождай с любов“ на музея на писателя във Велико Търново. Показахме участието на Габрово и Севлиево в Първата световна война с изложба на музеите в двата града. „Габровската индустрия в снимки и любопитни факти“ също бе интересна изложба. Не искам да пропусна изложбите „Измеренията на свободата“, „Габрово – сигурният тил на Шипка“, „Ръкописи и ръкописна традиция“. „Бал на отминалите времена“ предизвика силен интерес от страна на публиката. „Есенни багри“ бе изложба, показана в Дечкова къща, а също там габровци можаха да видят детската изложба, посветена на Света Петка. Разбира се имахме и доста изложби в мол-Габрово, където отбелязахме различни годишнини.

Как работи РИМ-Габрово с децата от града?

Ние имаме традиции в това отношение, които продължихме и през 2017 година. Участвахме в Лятната академия, организирана от Община Габрово, с деца от първи до четвърти клас. Осъществихме с деца от габровските училища през учебно време 52 ателиета и няколко състезателни игри, които се приемат много добре от тях, особено от по-малките. С наш представител участваме и в проекта на Община Габрово „Интеграционни мерки за повишаване на училищната готовност на децата в община Габрово“. Разработени са програми от музейни специалисти за деца от различни възрастови групи. Част от ателиетата ни бяха изнесени в детски градини и училища.

В Дечкова къща се проведе една доста атрактивна инициатива, чрез която се запазва старата градска песен!

VІІІ Национален музикален празник „С песен на сърцето“ привлече 14 състава от цялата страна. 145 бяха всички участници. Все повече национални медии проявяват интерес към инициативите на музея и популяризират местното културно-историческо наследство. През 2017 година двете музейни експозиции бяха включени в 100-те Национални туристически обекта. Издадохме каталог на постоянната експозиция на Дечкова къща „Градски бит от края на ХІХ до 40-те години на ХХ век“. Финансирането стана с пари от Министерство на културата и РИМ-Габрово. Тук особено голям е приносът на нашия системен администратор, който беше фотограф на изданието и на издателство „Фабер“, което отпечата каталога.

Състоя се и националната научна конференция „Старопланинският регион – минало, настояще перспективи. Развитие на културния туризъм стана вече традиционна.

През 2017-та беше нейното четвърто издание. Тази година ще е петото, а дано да имаме и десето и петнадесето. Надявам се работата върху региона да продължи. През 2017 година четирима служители на музея са работили върху докторски дисертации. В областта на археологията, новата и най-нова история. Тематиката е габровска. Успешно се поддържа уебсайта на проекта „Съвременни подходи за проучване, представяне и достъп до книжовното културно-историческо наследство на област Габрово“, който осъществяваме съвместно с Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“. Знаете, че по този проект направихме два центъра на дигитализация – един в музея и един в библиотеката. Само за 2017 година сме дигитализирали 9441 броя снимки и печатни материали и 2773 страници от книги от фондовете на музея. Отделно библиотеката също върши такава дейност. Част от скритата за широката публика дейност на музейните специалисти е обработката на културните ценности и експертните решения. Това е изключително важно за опазването на културните ценности.

За Вас кое беше най-интересното събитие през 2017-та?

Възстановката на 140 години Габрово град и отпечатването на фототипното издание на д-р Петър Цончев, в което имаше изключително любопитни бележки. Преди време племенницата на д-р Цончев донесе при нас книгата с бележките в музея. Сега с тях могат да се запознае широката българска общественост.