Митрополит Амвросий
Митрополит Амвросий / Областна администрация Силистра
На Кръстовден, празникът на Силистра, на тържествено заседание на Общински съвет бяха връчени почетни звания за 2017 г. Сесията бе открита от председателя д-р Мария Димитрова. Слова за празника произнесоха кметът д-р Юлиян Найденов, областният управител Ивелин Статев и Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий. Бяха поднесени и поздрави от представители на делегации от побратимени градове от други страни – Ржев (Русия), Слобозия и Кълъраш (Румъния), Велес (Македония), Сакурагава (Япония).
 
Звание Почетен гражданин получи Александър Парашкевов (митрополит Амвросий). За граждански заслуги бяха наградени Симеон Симеонов - хореограф, Тодор Кърджиев – автомобилен състезател, и Георги Нарлев – съдия по футбол, председател на ОС на БФС Силистра, който има 50-годишен юбилей. От името на Клуб за изворна народност при НЧ „Доростол“ неговата организаторка Мария Христова подари на г-жа Токугаши от японската делегация женски народен костюм. Известната фолклористка е носител на една от наградите на община Силистра за 2016 г.
 
Празничният ден, който започна със Света литургия, предложи на десетки деца и младежи от Силистра много приятни изненади в организираното от Общината, детското утро "Аз опознавам моя роден град и неговия бит" с празнични работилнички, много песни, забавни игри и танци.

Официалното тържество, посветено на Празничните дни на град Силистра и Денят Кръстовден - един от най-големите православни християнски празници, ще започне тази вечер от 18.30 часа на площад "Свобода". Своя поздрав към гражданите и гостите на града ще поднесе кметът д-р Юлиян Найденов. За пръв път в Силистра по негова покана, на сцената на площад "Свобода", ще бъде атрактивната любима на всички ни българска поп-певица Поли Генова, както и един от най-обичаните оркестри за българска народна музика - оркестър "Канарите". Празничните фойерверки ще осветят небето над Силистра за финал на празничната програма.

Празникът на Силистра има своите исторически основания, традиции и развитие във времето близо 150 години. Най-старият известен панаир в Силистра е от периода около 1861 година и е свързан с религиозните празници. Значимите панаири в региона по това време са тези в Добрич и Кълъраш.През 1897 г. Окръжният съвет на Силистра приема решение за откриване на годишен панаир в града, който да започва на 10 септември. Местното население не приема първоначалната дата, но въпреки това градът става център на две изложения с конкурсен характер - по скотовъдство и земеделие. За периода до Балканските войни има откъслечни сведения за наличие на панаир в Силистра, но се предполага, че се е провеждал около Кръстовден, макар и да не е имал ежегодни издания.В началото на 90 години на ХХ век. С решение на Общински съвет – Силистра се определя датата 14-ти септември – Кръстовден за Празник на Силистра. Есенните празници на Силистра по традиция продължават до 1 октомври - датата на възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България преди 70 години.