Ветеринарите скочиха срещу новия Закон за ветеринарно-медицинската дейност
Ветеринарите скочиха срещу новия Закон за ветеринарно-медицинската дейност / Дарик Добрич

Практикуващите ветеринарни лекари, членове на Българския ветеринарен съюз /БВС/ са несъгласни с промените, заложени в Закона за ветеринарно – медицинската дейност, както и в Закона за съсловната организация на ветеринарните лекари, заяви в ефира на Дарик д-р Димитър Димитров – председател на Областната колегия на БВС – Добрич.

С предвижданите промени държавата изземва регулаторната функция на БВС, алармира д-р Димитров. Той сподели опасенията си, че в новата структура – Федерация на ветеринарните лекари, която трябва да замени досегашния съюз, членството няма да е задължително. „Така няма да имаме правни основания да контролираме и санкционираме колегите си, както досега това правеше комисията по контрол и етика” – коментира д-р Димитров.

В новия закон се премахва и годишния рамков договор, който урежда условията и реда за изпълнение на мерките по програмите за надзор,  държавно профилактичните програми и идентификацията на животните. Така ветеринарите ще сключват директни договори със стопаните на животни, върху които се прехвърля цялата тежест за реализиране на профилактичните програми, недоволстват от съсловието. „Не виждам как баба и дядо със 130 лева пенсия, които отглеждат 1 или 2 овце ще поемат този разход, при положение, че една ушна марка за агне, която е с микрочип се купува от държавата за 5 лева” – коментира д-р Димитров.

Сред промените, които предизвикват най-голямо недоволство, е прехвърлянето на общините на задължението да извозват труповете на умрелите животни, за които грижа досега имаха екарисажите. Ветеринарите алармират, че за това не е осигурен финансов ресурс и припомнят, че в България има само два действащи екарисажа – в Шумен и Варна.

„Настояваме за съставяне на работни групи, които да преработят новите текстове в Закона, за да не бъде приет той в този му вид” – подчерта д-р Димитър Димитров. До седмица предстои заседание на Националния съвет на БВС, където ще бъдат дискутирани проблемите на съсловието. До месец пък промените в закона трябва да бъдат гласувани на второ четене от депутатите.