Правят проучване сред учениците по темата за агресията и насилието в училище
Правят проучване сред учениците по темата за агресията и насилието в училище / DarikNews.bg, архив

От началото на учебната 2015/2016 година до момента в РИО-Добрич е докладван един случай на агресия в училище, съобщи експертът от инспектората Петър Петров. Момче от 6 клас и момиче от 8 клас се сдърпали в автобус на път към добричко основно училище. Спорът продължил в учебното заведение, прераснал в саморазправа, като момичето е прието в болницата със съмнения за сътресение. Ученичката не е задържана в МБАЛ и е добре.

През миналата учебна година най-фрапиращият случай е от елитна добричка гимназия. В края на годината ученик е заплашил учителка с убийство, скачал и буйствал. Причината – поставена оценка. Ученикът е бил наказан с преминаване в самостоятелна форма на обучение.

6 са случаите на агресия и тормоз в училище за учебната 2014-2015, основно сбивания между ученици. Все по-често сред по-големите ученици се среща кибертормозът – заплашителни SMS-и, компрометиращи снимки и текстове в социалните мрежи и др. Много от случаите на агресия и насилие в училище се прикриват и не се докладват от директорите в РИО, за да не се навреди на престижа на училището, смята Павлина Димова – областен координатор на Синдиката на българските учители.

През декември м.г. е проведено обучение с директорите на учебните заведения в областта по темата агресия и тормоз в училище, каза още Петров. В същото време върви анонимно проучване сред учениците. Раздадени са бланки с въпроси, отнасящи се до тормоза в училище и в къщи. РИО ще обобщи информацията през м.март. В същото време на директорите са дадени указания за промени в училищните правилници за евентуално включване в тях на санкции при упражнен тормоз.