"Намерено е мястото на инцидента с МиГ-29 и още части от самолета. Останките са много раздробени, самолетът се е разтрошил на много малки парчета на морското дъно.

Още търсят черната кутия на падналия МиГ-29

Не е намерена черната кутия и шансовете да се случи са малки, защото машината се е разбила на малки парчета". Това съобщи на брифинг контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

Загинал е пилотът на изтребителя, който падна край Шабла

В момента минен ловец "Цибър" обследва района и всички останки се разглеждат внимателно от дистанционно управляеми апарати. "Разполагаме с достатъчно екипи и средства за обследване на района. Не е необходимо да търсим помощ от други държави", допълни Михайлов.

Операцията по издирване на останки от машината беше подновена през днешния ден. Търсенето беше преустановено в началото на седмицата поради влошените метеорологични условия.

Контраадмирал Михайлов обясни, че операцията по търсенето и спасяването на майор Терзиев е стартирала незабавно след трагедията. Тя е продължила до 10 часа на 10 юни, когато е станало ясно, че той не е можело да бъде намерен и че, ако е катапултирал, е щял да бъде спасен.

Военен самолет на ВВС падна край Шабла, издирват пилота

Стартирал е следващ етап на операцията по издирването на останките. Открити са части от оборудването на самолета, които са извадени от водната повърхност и предадени на Военна прокуратура, която е започнала разследването. Тогава е открит и биологичен материал.

В акцията са участвали четири кораба от ВМС, два вертолета, три катера, общо 260 души от ВМС и 21 от Гранична полиция. „Разполагаме с достатъчно средства и възможности за издирването.

Обследването ще продължи дълго и зависи от хидрометеорологичните условия, като прогнозата е за влошаване на времето. Правим всичко възможно, но вероятността за откриване на „черната кутия“ е много малка, което не ни спира да продължаваме работата“, допълни контраадмирал Михайлов.