Изпратен е за ДНК анализ
Открит е биологичен материал сред отломките на падналия край Шабла изтребител. Предоставен е за ДНК експертиза. Това заяви началникът на отбраната у нас адмирал Емил Ефтимов на брифинг във връзка с инцидента от 9 юни.

"Логически следва, че действията се насочват към намиране на черната кутия на самолета, това е ключов момент, за да се анализират причините и да се продължи плановата летателна дейност на самолетите", допълни той.

"Продължава на базата на анализа на намерените отломки търсенето в района, където минен ловец изследва дъното. Към тази сутрин са открити потвърдени два контакта, за което следва да се извършват допълнителни дейности по потвърждаване на този контакт. Технологично по тези действия със сонари със страничен обхват. Проведохме съвещания с фирми и организации от морския бранш, които разполагат с такива възможности. Създаден е координационен щаб, който ще се занимава с това, под ръководството на началника на ВМС", посочи Ефтимов.

Спасителната операция в Черно море продължава: Издирват изчезналия пилот

Той допълни, че спасителната акция ще продължи, докато могат да се установят достоверни резултати.

Скоростта на самолета е била 900-950 км/ч.

"Надпреварваме се с времето, морската среда е агресивна, продължителният престои на черната кутия във водата не е желателен", стана ясно още от брифинга.

Военен самолет на ВВС падна край Шабла, издирват пилота

Военноморските сили продължават и днес дейностите по издирването на падналия МиГ-29 в Черно море, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната. Самолетът, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза Граф Игнатиево изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел. В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента, участват екипажите на корветата "Бодри" и минен ловец "Цибър", в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите "Пантер" .

Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор. Теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с размер на 20 квадратни мили.