Спасително-издирвателната операция в Черно море продължава. Все още издирват изчезналия пилот, който управлявал изтребител МиГ-29.

„За съжаление, няма резултат от издирването на пилота. Цяла нощ флотът е работил. Обследвано е морското дъно с радар. Не е открито нищо повече от намереното през деня”, обясни пред NOVA министърът на отбраната Георги Панайотов за издирването на майор Валентин Терзиев.

Проверява се район с размери – 20 кв. морски мили, което е около 40 кв. км. Поради тази причина е изтеглен един кораб.
 

„Трябва да сме готови да приемем най-лошото. Установена причина няма, защото тече разследване и резултатите не са готови. Опасявам се, че това ще се случи след няколко дни. Операцията продължава. Корабите са там, издирват машината, издирват пилота. Отчитам времето от последния контакт с пилота, минали са повече от 30 часа. Температурата на водата е ниска, има морски течения. Шансът той да бъде открит жив и здрав е много, много малък”, каза още Панайотов.

Военен самолет на ВВС падна край Шабла, издирват пилота

Открити са отломки от самолета, но засега няма следа от пилота майор Валентин Терзиев.

Изтребителят, който е с един пилот на борда, изчезна от радарите при учение край Шабла 43 минути след полунощ в сряда.

Работи се по всички възможни версии за инцидента с падналия самолет край Шабла

„Майор Терзиев е пилот първи клас, отличен пилот, подготвен. Досега не е имал никакви забележки и неизпълнение на задачи и летателни качества”, обясни служебният премиер Стефан Янев в сряда и допълни, че по време на учението майор Терзиев е изпълнявал задача в нощни условия по светеща цел.

Служебният премиер Стефан Янев съобщи преди началото на заседанието на кабинета, че все още няма добри новини за съдбата на майор Валентин Терзиев - пилот на самолет "МиГ-29", който изчезна при инцидент по време на тактическото учение с бойни стрелби "Шабла - 21, а операцията по издирване продължава.

Мобилизирани са всички средства на българските ВМС и останалите армии, включително и външни средства. Надяваме се да има резултат, за което своевременно ще информираме, каза премиерът.

В сряда премиерът Стефан Янев и министърът на отбраната Георги Панайотов отпътуваха към района на инцидента със самолета МиГ-29, което наложи отлагането на редовното заседание на Министерския съвет.