Добричкият музей планира среща на представители на военните гробища в Европа
Добричкият музей планира среща на представители на военните гробища в Европа / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Регионалният исторически музей в Добрич подготвя среща на представители на всички военни гробища в Европа. Проявата е планирана за честването на 95-та годишнина от Добричката епопея през месец септември идната година, съобщи директорът на музея Диана Борисова. Идеята е да  проучим добрите практики в чуждите страни, да разширим контактите си и да създадем база за по-дълготрайно сътрудничество, каза Борисова. Организацията на срещата вече е започнала, но реализацията й зависи от финансовите параметри, с които ще разполагаме през идната година, подчерта Борисова. Музеят подготвя и нова експозиция "Добричката епопея". Планира се още във военното гробище да бъде отворена втора зала. Още през 1929 година във входните помещения там са обособени две зали, обясни Борисова. Досега обаче винаги е използвана само едната от тях.

През 2011 година историческият музей ще продължи проучването на късноантичен некропол, съобщи още директорът на добричкия музей. На този обект вече са извършени спасителни археологически проучвания, след като в музея е получен сигнал, че той се разграбва от иманяри. Борисова не пожела да уточни мястото на разкопките, за да може обектът да бъде запазен през зимата и напролет работата по него да продължи.

Тази година със средства на министерството на културата са подновени  разкопките на един изключително интересен обект край село Топола, отбеляза още Борисова. Става въпрос за ранно средновековен прабългарски некропол. Той е открит през 1983 година, проучван е 11 години и за това време са разкрити 500 гроба, но по-късно по финансови причини проучването е спряно. При възстановените тази година разкопки, проведени под ръководството на проф. Людмила Дончева са открити още 50 гроба.

Некрополът е биритуален, което означава, че в него се откриват два типа погребални обреди с трупоизгаряне и трупополагане, разказа Борисова. По време на разкопките там е открита и монета от първата половина на 8 век. Тази находка е изключително ценна, тъй като в такива некрополи обикновено не се намират монети, а само обредна керамика, посочи историкът.

Диана Борисова припомни, че селището край Топола е било много известен керамичен производствен център. Още в самото начало на проучванията там са открити четири пещи, където се е изработвала керамиката. Голяма част от нея е показана в експозицията „Археология на Добруджа".