20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата / Dariknews.bg

20 октомври е Световен ден за борба с остеопорозата. Мотото на кампанията е „Жените със здрави кости създават жени с по-здрави кости" и подчертава значението на възпитанието в семейството и подкрепата, която жените могат да получат от своите майки, дъщери, сестри и приятели в целта поддържането на костното здраве да се превърне в постоянна грижа през различните етапи на живота.

Статистиката сочи, че у нас от костното заболяване страдат 426 000 жени. Само 4 процента или 15 000 от тях се лекуват. Според специалистите тревожен е фактът, че в България държавата покрива едва 25% от необходимите средства за лечението на остеопороза. Това поставя страната ни на едно от последните места в Европа по грижа за пациентите, страдащи от заболяването. А то от своя страна засяга една от всеки три жени на възраст над 50 години.

В месеца за осведоменост и профилактика на остеопорозата ще протекат инициативи в социалните мрежи Фейсбук и Туитър за номиниране на жени, които са опора на роднини, близки и познати във възпитанието към здравословен начин на живот и по-добро здраве на костите, част от глобалната инициатива „Жена от желязо" на Международната фондация по остеопороза, в която членуват над 200 дружества от 96 страни в света.

Участниците в инициативите в страната са поканени да носят бяла дреха: тениска, кърпа или лентичка, символизиращи подкрепа на глобалните усилия за подобряване на мускулно-скелетното здраве и живот без остеопорозни фрактури.

Остеопорозата е най-разпространеното заболяване на костите. Характерно за нея е намаляване на масата на костното вещество, като в резултат от това се повишава чупливостта на костите и нараства рискът от счупвания (фрактури). Най-честите оплаквания при поява на остеопороза са болки в гърба в областта на лопатките или поясната област, при физическо натоварване или продължителен престой в право или седнало положение. След почивка оплакванията отшумяват. Може да се появи снижаване на ръста с трайно деформиране на гръбнака.
Най-характерна проява на остеопорозата са костните счупвания. Типичните места са три: гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост и китката. Честота им нараства прогресивно с възрастта. Сред рисковите фактори са ранната менопауза - преди 45 г.; недостатъчен прием с храната на калций и витамин Д; продължително обездвижване;
прекомерна консумация на кафе - повече от 3 - 4 кафета дневно; тютюнопушене и системна алкохолна консумация; недостатъчен прием на белтъчини и др.