/ Веселин Максимов
Досега заплатата му е била около 2000 лв.
Почти без дебати Общинският съвет в Бургас прие предложението за увеличение на заплатата на кмета, което ще се отрази и на тяхното възнаграждение. В момента тя е около 2000 лв. Предложението е възнаграждението му да бъде в размер на 50 % от това на един министър, което в момента е 6 600 лв. Промяната трябва да бъде въведена от началото на следващата година.Актуализация на заплатата на кмета обсъжда Общинския съвет в Бургас днес, предаде БНР.

Общинският съветник Даниела Божинова посочи, че с изненада е установила, че кмет на голяма община, каквато е Бургас, получава около 2000 лв.

„За мен въпросът дали е адекватна в момента заплатата на кмет на голяма община на дейността и отговорностите му, не стои въобще. Заплатата на кмета е обвързана с много други заплати и ние не знаем какъв ще е ефектът с оглед повишаване и на другите, свързани с кмета заплати. Доколкото 54 % от заплатата на председателя на Общинския съвет, която е 90 % от тази на кмета, е заплатата на общински съветник, аз имам етичен проблем да гласувам по тази точка. Вярвам и съм почитател на 27-та поправка на Американската конституция, която гласи, че никой мандат не би следвало да решава заплатата си, а да взима решения за следващия мандат. моите убеждения са такива“, обясни тя.

Според нея това би било „ужас за счетоводството“, тъй като ще се налага промяна и на всички останали възнаграждения, обвързани с това на кмета.

Според общинския съветник Станимир Апостолов това няма да е проблем за счетоводството на Общината.

„Бюджетът на Община Бургас е по-голям от този на някои министерства, така че е съвсем нормално е да бъде обвързана тази заплата с министерската. Отговорностите на кмет на голяма община съвсем не са по-малки от тези на един министър“, коментира той.

Зам.-кметът Красимир Стойчев обясни, че е трябвало отдавна да се реши въпросът за заплатата на кмета, тъй като тя би дала възможност да се отпушат „заплатите на пирамидата в администрацията“. „Много от служителите получават много по-високи заплати от управителите в общинските дружества. Приехме план за борба с корупцията, взехме такива мерки. Няма да се даде възможност човек да гледа в ляво или в дясно, когато получава една нормална заплата. В момента заплатата на един министър е 6 600 лв. Автоматично не се увеличават заплатите, а всякакви решения, които трябва да се взимат, ще стават със санкция на Общинския съвет“, поясни той.

Докладната записка беше приета с 40 гласа „за“ и 2 „въздържал се“. На сесията присъства бившият съветник Живко Табаков.

„Бургас стана рекордьор по получаване на възнаграждения на своето местно самоуправление. Сесията започна в 9.00 ч. и приключи в 11.00 ч., т.е. за 2 часа нашите общински съветници ще получават 850 лв. за работата си. Един народен представител в България получава около 100 лв. на час. В началото на годината се очаква една заплата на министър да бъде около 7000 лв. В нашия случай, кметът на Община Бургас ще получава 50 % или 3 500 лв., председателят на Общинския съвет ще получава 90 % от нея или 3 150 лв. Всеки един общински съветник ще получава 1700 лв“, поясни той.

Според Табаков въпросът е морален, а общинският бюджет ще бъде утежнен с над 600 000 лв. на година.

„В рамките на 3 години не наблюдавам да имат приемни дни, да посещават малките населени места. Обикновено това се случва преди избори. Няма никаква активност от страна на общинските съветници. По принцип в местното самоуправление, голяма част от инициативите трябва да идват от политическите партии, които са в Общинския съвет. Днес от 44 точки в дневния ред, имаше 42 точки внесени от администрацията или управителите на общинските дружества. Смятам, че това вече е един орган, който само легитимира работата на общинската администрация“, коментира той.