Бургаският районен съд отказа категорично и окончателно възобновяване на наказателното производство срещу Михаил Цонков и колегите му.
Бургаският районен съд отказа категорично и окончателно възобновяване на наказателното производство срещу Михаил Цонков и колегите му. / Снимки: Лалка Димитрова
Делото срещу четиримата български граничари, обвинени за смъртта на турски бракониер, започна днес в Наказателния съд в Къркларели. Процесът бе разстартиран от чуждите власти близо единадесет години след инцидента. Дарик припомня, че случаят е от пролетта на 2008 г. Тогава рибарят Ялчън Ерджан, заедно със свои колеги, влязъл в наши териториални води за незаконен улов на калкан.

Прекратиха наказателното производство срещу българските граничари

Вдигнатият по тревога екип от граничари - Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов се доближил до гемията с щурмова гумена лодка. Но в отговор бракониерите скочили с канджи. При последвалата схватка, пистолетът на Цонков заплел в мрежите и произвел изстрел, който пронизал Ерджан. На път за болницата в Царево той починал от раната.

Мощна подкрепа за родните граничари. Цонков: Изпълнихме дълга си (СНИМКИ)

У нас, въпреки че българските граничари бяха оправдани от всички съдебни инстанции,  като приеха, че безспорно става въпрос за нещастен случай, Тежкият наказателен съд в Къркларели възобнови разследването срещу българите.

И Прокуратурата: Няма никакъв начин за екстрадиране на граничарите

Според най-песимистичните прогнози, южната ни съседка може да поиска екстрадицията на Цонков и колегите му. Граничарите няма да присъстват на процеса. Те ще бъдат представлявани от нает от българската държава и упълномощен от тях турски адвокат.

Той ще поиска производството да бъде прекратено и граничните полицаи да бъдат оправдани.  

В крайна сметка процесът така и не тръгна по същество и бе отложено за септември т.г. Причината- решението на Бургаския районен съд с категоричен отказ да изпълни искането на Турция - за изслушване на обвиняемите по молбата за правна помощ от съседната ни държава, не е получено в Къркларели. Съдът в Бургас бе категоричен, че изпълнението на подобно искане би накърнило суверинитета на Република България.