/ БГНЕС
Собственици на земи в местността "Поляните" в Синеморец блокираха моста на река Велека в знак на протест. Мястото охраняваше полиция.

Причината за недоволството на протестиращите е, че не могат да ползват имотите си в местността. Те казаха, че търсят защита от държавните и общинските институции за нарушените им права и законни интереси. Те твърдят, че имат проекти за изграждането на едноетажни и двуетажни вили, а не на хотелски комплекси, които няма да загрозят местността и не могат да се квалифицират като презастрояване. По думите им под натиска на зелените организации държавните институции от години препятстват развитието на района, въпреки че парцелите имат урбанизиран статут от близо 25 години. Протестиращи показваха и документи, за да докажат това обстоятелство.

Синеморец протест
БГНЕС

Претенции имат близо сто собственици и наследници на земи в този район.

"Въпросните терени са частни, със урбанизиран статут и собствениците им плащат данък в общината като за терени, находящи се в урбанизирана територия. Тук не става въпрос за земеделска земя. Имотите са в местността "Поляните", която се намира в район на километър и половина - два от устието на река Велека.

Терените не попадат в дюни. Проблемът е, че парк "Странджа" няма планово управление, няма граници. Личното мое мнение е, ако се разреши строителство, то да е с възможно най-малка плътност на застрояване, височина - максимум два етажа, повече зеленина. Мисля, че това може да се приеме", каза за БТА кметът на село Синеморец Костадин Диков. Той коментира, че една част от местността вече е застроена, проблемът е с другата, където собствениците не могат да ползват имотите си.

РИОСВ-Бургас: Има разорани дюни на плаж „Бутамята“

Собственици на имоти в "Поляните" подчертаха, че терените им не представляват защитени територии или пясъчни дюни и не застрашават биоразнообразието в региона. Протестът ни цели институциите най-после да предприемат действия за защита на законните ни права, както и да не допускат привилегировано третиране на онези, които са се възползвали от безвластието и вече са построили незаконно и безнаказано огромни постройки, посочиха те. Те добавиха, че е нерегламентирано присъствието с палатки, автомобили и кемпери на зелени активисти, които замърсяват територията в ущърб на обществения интерес.

Преди две години природозащитници се събраха на протест в Синеморец заради опасения, че местността "Поляните" ще бъде бетонирана. През лятото на същата година строежът там бе временно спрян, заради това, че пречи на гнезденето на птиците. 
БТА