/ Лалка Димитрова/ Дарик Бургас
При голям интерес и с много вълнуващи събития беше открит Първият фестивал на виното в Созопол

Фестивалът на виното намери своето истинско място - на брега на морето, в древния Созопол, където си дадоха среща вековните традиции, красивите българки, майсторските мезета и най-хубавите родни вина.

С цветно и вълнуващо шествие от новия град до Читалището бяха открити Дионисиевите дни в Созопол. В него се включиха талантливите ученици от СУ "Добри Чинтулов", профил "Изкуства" в Бургас, заедно с техния ръководител Георги Миронски и зам. директора на училището г-жа Папаринова. Младежите успяха да накарат гостите на фестивала да настръхнат от звуците на българските гайди и тъпан. 

Дионисиеви дни
netinfo

Дионисиеви дни
netinfo

Те бяха предвождани от бог Дионисий, а заедно с тях застанаха и най-личните момичета, част от Националния патриотичен проект "Аз съм Българка!". Изложбата на талантливия фотограф Радослав Първанов беше представена неслучайно по време на винения фест.

Авторът на проекта обясни, че именно този център, където се обединяват традициите във винарството и любовта към страната е най-подходящото място да бъдат показани въздействащите 25 фотографии на красиви български местности през погледа на жената в народна носия.

дионисиеви дни
netinfo

Дионисиеви дни
netinfo

"Откриването на фестивала на виното е едно прекрасно начало на една традиция, която ще наложим в Созопол. Сега разбирам, че на подобен фестивал мястото му е точно тук и мисля, че няма по-подходящо.

Щастлив съм да видя, че толкова млади хора като Радослав Първанов и тези прекрасни момичета, както и талантливите музиканти, че всички те застават зад българската кулура и традиция като нейни посланици!". Това каза кметът на Созопол Панайот Рейзи, който даде началото на голямото събитие в града, заедно с организатора на фестивала Стоян Георгиев. 

На откриването присъстваха още зам. областният управител на Бургас проф. Севдалина Турманова, председателят на ОбС - Созопол - Красимира Германова, зам.-кметът на община Созопол Катя Стоянова, председателите на Лозаро-винарските камари на Бургас и Варна, представители на хотелиеро-рестонантьорските асоциации и дори официална делегация от Унгария. Специално за събитието пристигнаха и двама влюбени и обичащи традициите  - Атанас и Красимира от Бургас.

Дионисиеви дни
netinfo

Дионисиеви дни
netinfo


Виненият фестивал се провежда в дните от 19 юли до 21 юли в Конгресната зала на НЧ “Отец Паисий“. На него  среща си дават най- добрите вина от български производители, за да представят пред многобройната публика елитни образци от различни лозаро-винарски региони от цялата страна.

дионисиеви дни
netinfo

Дионисиеви дни
netinfo

 

 

 

Публикувахте от Радослав Първанов Фотография - Radoslav Parvanov Photography в Четвъртък, 19 юли 2018 г.