8 080 км до Созопол: „Аз съм Българка“ - в амфитеатър „Аполония“

Проектът "Аз съм Българка!" ще бъде представен от автора си- габровския фотограф Радослав Първанов.
Проектът "Аз съм Българка!" ще бъде представен от автора си- габровския фотограф Радослав Първанов.
Националният проект "Аз съм Българка!"  ще бъде представен по време на Wine Fest Sozopol "Дионисиеви дни" - Созопол 2018. Той е включен в програмата при откриването на фестивала на виното, който ще се проведе от 19 до 21 юли 2018 под патронажа на кмета Панайот Рейзи. Събитието е част от културната програма за празника на града, отбелязван в деня на Света Марина - 17 юли.

На 19.07.2018 г., четвъртък от 11.00 часа по време на официалното откриване  на Wine Fest Sozopol - Дионисиеви дни в  Амфитеатър „Аполония“ , проектът "Аз съм Българка!" ще бъде представен от автора си- талантливия габровски фотограф Радослав Първанов. Той и част от красивите българки, заснети на фона на едни от най-красивите кътчета на страната ни, ще участват и в дефилето на бог Диониси. То ще предшества официалното откриване на Винения фестивал в Созопол

Представителната изложба ще бъде подредена във фоаето на НЧ“Отец Паисий“, където жителите и гостите на Созопол, както и посетителите на Винения фестивал ще могат да я посетят и разгледат в рамките на на три дни, до 21 юли.

Така красотата на българката ще се срещне по един неповторим начин с традициите в лозаро и винопроизводството, с които  се гордеем от векове.
Фотографиите, дело на родолюбеца Радослав Първанов обхващат по-голямата част от България и в тях взимат участие 23 жени и две деца.

Заснети са 30 сюжета, сред които Старият Пловдив, Централен военен клуб София, Пернишката крепост, Лазаровден в Етъра, Полята с рапица, Розобер, Хан Хаджи Николи във Велико Търново, Рупите-Мелник и Петрич, Двореца в Балчик, Житени поля, Лавандулата, Паметника на Свободата – Шипка, Царевец, Габрово, Жеравна, Арбанаси, Соколски манастир, Смолян, Трявна, Враца, Копривщица, Боженци, Махала Баба Стана, Средногорието, Кюстендил, Люлките на християнството – София, Дряново и Етнографски музей на открито „Етър” през зимата. Сюжетите са 30, но местата като разновидности са 39.

Фотографът изминава 8080 км в България, за да направи снимките. 30 сюжета, 25 модела, 25 носии, 111 часа прекарани в снимки, от 45 градуса на слънце в полето до -5 градуса в снежна виелица в „Етъра”. 5000 сполучливи кадри от всички картини, като суровият материал е над 20 000 снимки.

Посетителите на Wine Fest Sozopol - Дионисиеви дни ще съпреживеят емоцията и на специален интрактивен продукт. Мултимейдийното представяне на "Аз съм Българка!" ще даде възможност публиката да се потопи във възрожденската атмосфера, да попие красотата на българската природа, да се докосне до въздействоието на българския фолклор и народни традиции, представени по неповтрим начин от очарователни девойки в народни носии.

Единственият по рода си проект „Аз съм Българка“ се представя в Созопол с подкрепата на Община Созопол и с медийното партньорство на Дарик Бургас.