/ Пресцентър

Учениците от Професионална гимназия по Механизация на селското стопанство "Пейо Крачолов Яворов" в Гоце Делчев създадоха своя учебна ферма с името АгроЛидер.

Ученици от Гоце Делчев с отличия в престижен конкурс

Учебното заведение е едно от двете училища, които бяха избрани за пилотно прилагане на специално разработен модул в рамките на кампанията „Бъдещите лидери в селското стопанство“ с учениците цел да натрупат знания чрез управлението на своята виртуална ферма.

Под ръководството на учителките Неда Недева и Ваня Партенова учениците провеждат заниманията си веднъж седмично, като избираема извънучебна дейност в нов кабинет, оборудван с модерна техника. 

Най-новата училищна придобивка е модерен трактор, който учениците ще използват за овощната градина и отглеждането на животни в учебно-опитното стопанство на училището. 

Ученици от Гоце Делчев създадоха своя учебна ферма
Снимка: Пресцентър

В учебната ферма „работят“ шестима ученици от 8 клас, изучаващи специалност "Агроекология". Това са Севгин Даргут (Управител), Айтен Сариева (Счетоводител), Йозджан Кокодев (IT специалист), Христина Катранджиева (Отдел покупко-продажби), Краси Полимерова (Отдел човешки ресурси), Елена Панайотова (Отдел Маркетинг).

Две стипендии за космически лагер осигуряват Община Гоце Делчев и Център за творческо обучение

Учебната им ферма АгроЛидер е специализирана в производството на биологично чисти продукти. „Ние вярваме, че бъдещето ни е в биоземеделието, защото нашето поколение използва много замърсени храни, има и ръст на затлъстяване сред младите хора в световен мащаб. Биоземеделието е много по-здравословен начин на живот“, разказа Христина Катранджиева от Отдел покупко-продажби.

Децата са разработили атрактивна мултимедийна презентация и уеб сайт -  https://agrolider.pgmss-gd.com, с които представят дейността на учебната ферма и нейния екип. 

Ученици от Гоце Делчев създадоха своя учебна ферма
Снимка: Пресцентър

Практическият опит, който придобиват в заниманията с учебната ферма и възможностите, които им предоставя за бъдещо развитие в сферата на биологичното селско стопанство, са сред основните неща, които привличат интереса на учениците към иновативната учебна форма.

„В началото ми беше интересно какво ще изучаваме в тези часове. След това ми стана още по-интересно, защото видях какво ще ми се наложи да правя като порасна. Подкрепям биоземеделието и мисля, че това е бъдещето. В нашето училище сме се насочили точно към това -  хората да си произвеждат сами нещата, защото е много по-вкусно и здравословно", увери Христина Катранджиева от Отдел покупко-продажби.

В допълнение към "виртулната" работа на учебната ферма, учениците по своя инициатива са засадили и отглеждат екологично чисти зеленчуци в оранжерии на учебно-опитното стопанство на училището в местността "Мочура".

„Засадили сме краставици, репички, моркови, домати, ще засадим и цветя. Сами си правим разсада с помощта на нашите учители. Ние се грижим изцяло за тях, поливаме ги. Идваме поне 2 пъти седмично, когато имаме практика, а и учениците от другите специалности също идват и помагат“, казват младите фермери. 

Специален гост по време на посещението ни в учебната ферма в ПГМСС "Пейо Крачолов Яворов" беше Тереза Вакареева, изпълнителен директор на Местна инициативна група Гоце Делчев - Гърмен – Хаджидимово. Тя представи дейността на Местната инициативна група и вече реализиран проект с партньорството на училището за провеждане на празник на местната инициатива през месец октомври миналата година.

Основната цел на празника е да се представи територията, която обхваща Местната инициативна група, изложение на местни производители, участие на професионалните гимназии, представяне на фолклорни състави от самодейни групи и читалищата.

Вакареева отправи покана към ПГМСС ,,Пейо Крачолов Яворов" да се включи в предстоящите празници на местната инициатива, които ще се проведат през тази година. Директорът на ПГМСС "Пейо Крачолов Яворов" - Ангел Живков, отправи послание към своите ученици да бъдат и в бъдеще толкова мотивирани и да работят това, което са избрали с любов и мерак, защото „всичко тръгва от земята и свършва в нея“.