Изписват децата с хранително отравяне в Банско
Изписват децата с хранително отравяне в Банско / bgnes

Повечето от натровените с храни в Банско ученици ще бъдат изписани от болницата в Разлог, съобщиха от Районната здравна инспекция в Благоевград днес.

Към този момент само едно от пострадалите 38 деца е на система, останалите са стабилни. Добро е състоянието и на тримата учители, придружавали децата на "зелено училище" в хотел "Бъндерица".

Учениците от столичнота 125-то училище бяха настанени в болницата в Разлог след полунощ на 3 ноември с оплаквания от болки в корема и повръщане.

Децата най-вероятно са заразени със стафилококова инфекция. Тя е попаднала в храната. Отделил се е ендотоксин, това е довело до повръщането и болките в корема, коментираха от Районната здравна инспекция в Благоевград. Инспекторите изключват на този етап салмонелоза.

Резултатите от взетите проби от храната в кухнята на хотела ще бъдат ясни в понеделник.

Кухнята в хотел "Бъндерица" ще бъде затворена до второ нареждане. Издадено е предписание за извършване на основно хигиенизиране.

Хотелът не е работил от месец август. Отворил е на 1 ноември, когато са пристигнали децата от София и Стара Загора.

Всички храни - кайма, месо, пилешки бутчета и яйца, са доставени непосредствено преди идването на групите от София и Стара Загора. Децата са консумирали и пасти, произведени в регистриран и легално работещ сладкарски цех.