ГКПП Кулата е затворен, другите пунктове на границата с Гърция работят
ГКПП Кулата е затворен, другите пунктове на границата с Гърция работят / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Продължават протестите на гръцките производители и блокадата на границата с южната ни съседка. ГКПП Кулата е затворен, но през нощта е имало прозорец и са били пропуснати автомобили. Граничен пункт Илинден-Ексохи се очаква да бъде затворен отново за часове. Другите два пункта Капитан Петко войвода и Златоград работят нормално.

От 23 часа снощи в продължение на около три часа на ГКПП Кулата е имало прозорец и от българска страна към Гърция са били пропуснати над 200 ТИР-а, а от Гърция към нашата страна – близо 300 ТИР-а. Очаква се пунктът Илинден-Ексохи отново да бъде блокиран за няколко часа от 11 часа.

На около 3 млн. евро на ден се изчисляват загубите от граничната блокада. На 2,5 млн. евро се оценяват щетите на фирмите за износ и внос, на 0,5 млн. евро тези на туризма и около 150000 евро на ден губят превозвачите, съобщиха вчера икономическият министър Трайчо Трайков и министърът на транспорта Александър Цветков.

Земеделското и икономическото министерства отвориха горещи телефонни линии, на които се приема информация за загубите. На телефон 985 11858 се събират данни от фирми, които не са осъществили търговски контакти на храни, напитки, земеделска продукция, дървесина, животни и селскостопанска техника. Производствени предприятия, търговски и туристически фирми могат да подават данни за загуби вследствие на блокадата на тел. 0800 15665 в МИЕТ.

Цялата информация ще бъде обобщавана и предавана на сформирания щаб за оценка на загубите от блокираната граница с Гърция. Сигналите и данните ще бъдат обработвани от щаба и след това цялостната справка ще бъде предадена на Европейската комисия за компенсиране на загубите.