Георги Първанов и Георге Иванов показват с личен пример какви трябва да са отношенията между двете страни
Георги Първанов и Георге Иванов показват с личен пример какви трябва да са отношенията между двете страни / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Падането на визовите ограничения ще бъде един мощен стимул за общуването между хората от двете страни и сериозна заявка за бъдещо развитие на бизнеса и културните контакти. Това заяви на пресконференция в Банско президентът Георги Първанов след среща "на четири" с македонския му колега Георге Иванов и пленарни разговори между делегациите от двете страни.

Според Първанов политическият диалог между България и Македония, който досега е вървял на приливи и отливи, трябва да се активира. Той обяви, че приема с благодарност отправената му от македонския държавен глава покана за официално посещение в Скопие в първите месеци на новата година.

Георги Първанов и Георге Иванов показват с личен пример какви трябва да са отношенията между двете страни
netinfo

Вече имаме идеи това посещение да бъде повод за организиране на бизнес форум, както и за провеждане на Дни на българската култура в Македония, заяви българският президент. Георги Първанов каза, че се планира провеждането на дискусия за образа на България в Македония и респективно - за образа на Македония в България с представители на медиите. Но този дебат да бъде спокоен и толерантен, чрез който да се намали част от напрежението между двете държави и да се набележат допирните точки в отстояването на тази позиция.

Днешният ден е добър повод да потвърдим българската позиция за подкрепа към усилията на Македония за членството й в ЕС и НАТО, подчертаГеорги Първанов и допълни, че България ще помага активно и политичиески, и експертно, както го е правлила и досега. Той заяви, че двете страни ще продължат активната си роля в региона и по отношение и на съседните страни по редица въпроси, свързани с инфраструктурата и с реализирането на съвместни енергийни проекти.

Георги Първанов и Георге Иванов показват с личен пример какви трябва да са отношенията между двете страни
netinfo

Георге Иванов обяви от своя страна, че не е забравен фактът, че именно България бе първата страна, признала независимостта на Македония. Той съобщи, че на 15 януари догодина е поканил българския президент Желю Желев, който е с основни заслуги за признаването на македонската държава, за да му връчи отличие.

За тези седем месеца, откакто съм президент на Македония, с Георги Първанов имаме добра комуникация, няколко пъти сме се срещали и поддържаме дори приятелски отношения, изтъкна Георге Иванов. Надявам се с нашия личен пример да покажем какви трябва да бъдат отношенията между двете държави, които да се пренесат между отделните институции и гражданите, каза още македонският държавен глава.

Георги Първанов и Георге Иванов показват с личен пример какви трябва да са отношенията между двете страни
netinfo

Много важно условие за нашата подкрепа е развитието на добръсъседските отношения между двете държави и снемането на всички въпроси, които биха могли да възникнат по пътя към присъединяването на Македония към ЕС и НАТО и те да не се пренасят в самите международни организации, заяви Георги Първанов в отговор на журналистически въпрос. Когато има доверие между държавниците, правителствата, то да се пренася и на ниво общуване между гражданите и бизнеса, каза още Георги Първанов. Това обаче не означава да си затваряме очите пред проблемите, а да подхождаме към решаването на всеки проблем позитивно, конструктивно и без предрасъдъци, заяви той.

На въпрос, отправен към македонския президент по казуса с българката Спаска Митрова, Георге Иванов бе лаконичен: В Македония законите важат за всички, независимо кой от каква етническа и религиозна принадлежност е. В този случай се касае за нарушаване на законите, а не заради българското самосъзнание на Спаска Митрова. Ако Македония се стреми към присъединяване към европейските институции в неин интерес е да спазва законите.

По-късно двамата президенти поднесоха цветя на паметника на Никола Вапцаров в Банско.