15 лева такса за куче в Симитлийско
15 лева такса за куче в Симитлийско / Дарик - Благоевград

Едва 16 са регистрираните кучета в Симитли и селата. От Общинска администрация напомнят, че съгласно закона, всички собственици на домашни любимци са длъжни да ги впишат в регистръра при навършване на 3-месечна възраст или не повече от 30 дни след придобиването им.

Стопаните трябва да подадат декларация за регистрация в отдел "Екология". Необходимо е да представят копие от имунизационен паспорт, документ за евентуална кастрация или копие от ловен билет на собственика, ако кучето е за ловни излети.

Стопаните на домашни животни, които имат свидетелство за инвалидност, са длъжни да приложат документ от ТЕЛК, което ще ги освободи от такса.

Годишната такса за куче в Симитлийско е в размер на 15 лева.

Не се плаща такса, ако кучетата са на лица с физически проблеми, служебни кучета в БЧК, и за кастрирани домашни любимци.

При освобождаването от такса не отпада обаче изискването за регистрация, обясняват еколозите в Симитли.

Собствениците са длъжни да следят животните им да не замърсяват обществени места, както и да не създават опасност за хора или други животни.

Съгласно наредбата се забранени разходките на куче без повод или без намордник за агресивните. Забранено е преминаване и престой на кучета на територията на детски площадки, детски ясли, градини и училищни дворове.