100 велосипеда очакват благоевградчани за демонстрационна обиколка
100 велосипеда очакват благоевградчани за демонстрационна обиколка / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Тази събота благоевградчани от всички възрасти могат да се отдадат на спорта, като се включат в демонстрационна велосипедна обиколка на града. Очакват ги 100 велосипеда,  които напълно безплатно ще ползват по време на колопохода. Стартът ще бъде даден от 10.00 ч. на паркинга в парк "Бачиново", а записването е половин час по-рано. 

Маршрутът предвижда спускане с велосипедите по обходния път до началото на парка, след което участниците ще се върнат обратно по алеята. Най-бързите колоездачи ще получат подаръци - спортни пособия и аксесоари.

Паралелно с демонстративната обиколка в парк "Бачиново" ще бъде разположена специална шатра, на която всеки може да получи консултация и да направи профилактика на личния си велосипед.

Спортната атракция се организира от Община Благоевград в рамките на проект "Зелен транспорт - въвеждане на устойчиви форми на транспорт посредством обмен на опит и добри практики”, който се осъществява съвместно с унгарската Община Секешфехервар, финансиран от Оперативната програма „Регионално развитие 2007 – 2013".

В петък вечерта на благоевградска сцена ще гостуват музикантите от група "Акага". Концертът, който е поредното доказателство за ефективното сътрудничество между партньорите по проекта - Община Благоевград, Община Секешфехервар и двете нестопански организации Алианс за регионални и граждански инициативи и Алба Региа Ифюшаги и Сабадидьош Едешулет, ще започне от 20.30 ч. на площад "Македония". 

„Акага” ще изсвири финалния акорд на междурегионалния проект за въвеждане на иновативни практики в областта на транспорта и управлението на трафика.

В края на юни 14-членна делегация от Община Благоевград обмени опит с колеги от побратимената унгарска община за изграждане на велосипедни алеи.

В Благоевград проектът стартира тази година. Общината вече има изготвена концепция, предстои да се определят маршрутите и да се поставят съответната маркировка и пътни знаци. 

Има изработена схема, която е приложена към общия устройствен план. В подробните устройствени планове, приети в началото на годината за кварталите „Еленово 1”, „Еленово 2”, „Орлова чука” и „Ален мак”, са заложени и велосипедни маршрути.

Общата стойност на проекта е 298 692 лв., от които 85 % предоставя Европейският фонд за регионално развитие, а останалите 15 % - финансиране от националните фондове.