/ Thinkstock/Getty Images
Британски учени създадоха за първи път структура, която прилича на миши ембрион, с триизмерно скеле и два вида стволови клетки, съобщи Ройтерс. Трудът задълбочава човешките познания по най-ранните фази от развитието на бозайниците.

В публикацията си в сп. "Сайънс", учените от Кембриджския университет пишат, че макар и изкуственият ембрион да прилича много на естествен, не е вероятно той да може да се развие в здрав миши фетус. Те са успели да покажат с него за изследователски цели, че той следва същия модел на развитие като нормалния ембрион. Стволовите клетки в него са се организирали по същия начин.

Успешният проект с мишите клетки ще даде възможност за подобен проект с човешки клетки, каза ръководителят на проекта проф. Магдалина Зерника Гьоц. Това ще позволи на учените да преодолеят голямо препятствие в изследванията на човешките ембриони - недостигът на ембриони.

Човешки ембриони за изследователски цели сега се получават от дарени яйцеклетки от клиниките, лекуващи безплодие. В бъдеще може да е възможно те да бъдат получавани от стволови клетки и изследванията да се правят с изкуствени ембриони.

"Това ще позволи да бъдат изследвани основни етапи на човешкото развитие, без да работим с истински ембриони", каза тя.