Отгледаха човешки ембрион извън утробата
Отгледаха човешки ембрион извън утробата / ThinkStock/Getty Images

Учени са успели да отгледат човешки ембриони в лаборатория, поддържайки ги в продължение на две седмици.

Това е безпрецедентен успех за медицината, който дава надежди за нов напредък в асистираната репродукция, терапиите със стволови клетки и в основното разбиране на науката за това как се формира човекът.

Освен това, че отварят прозорец към първите стъпки в създаването на човешкото същество, откритията, паралелно с други проучвания, могат да обяснят някои случаи на ранен аборт и това защо процедурите ин витро имат толкова висок процент на неуспех.

Проучването също така е показало, че за първи път новоформираните човешки ембриони могат да се развиват в продължение на няколко дни извън утробата на майка - нещо, което досега се смяташе за невъзможно.

До сега т. нар. „правило на 14-те дни", според което човешки ембриони нямат право да бъдат отглеждани в лаборатория за повече от две седмици, не беше оспорвано, най-вече защото никой не можеше да отгледа човешки ембриони в лаборатория за такъв период от време.

В този случай обаче учените разрушават ембрионите, за да могат да не нарушат този лимит от време.

Въпреки научният напредък обаче, експерти предупреждават, че той ще постави медицината в сблъсък с държавните закони и етичните норми.

Учени защитиха генното модифициране на човешки ембриони

В момента се знае изключително малко за това как малкия сбор от клетки, наречен бластоцист, образуван от оплодена яйцеклетка, се прикрепва към матката и позволява на ембриона да се развие в човешки организъм.

"Тази част от човешкото развитие, наречено закрепване, беше сложна и тъмна материя", заяви Али Бриванолу, професор от Университета „Рокфелер" в Ню Йорк и един от основните участници в изследването.

„Ние успяхме да създадем система, която точно пресъздава случващото се по време на процеса на закрепване", заяви Алесия Деглнсерти, също от университета „Рокфелер".

В рамките на експеримента бластоциста се е разраснат, започнал е да се дели в различни видове клетки, които в последствие са формирали фетус и неговата плацента. За разлика от по-ранни изследвания, при които растежът не е продължавал повече от седем дни, ембрионите са показали неочаквана способност за самоорганизиране. Досега се смяташе, че подобна трансформация не може да бъде извършвана извън утробата на майката.

Подготвя се революционен експеримент с човешки ембриони

Пробивът също така ще помогне за подобряване на изследванията в областта на лечението на болести с ембрионални стволови клетки.

Въпреки позитивните отзиви за откритието, научната общност ще трябва да се изправи пред решението за това дали да отмени или удължи правилото за 14-те дни, което има силата на закон в много държави и е приета практика в редица други като САЩ и Китай.

Източник: БГНЕС