Международното сътрудничество - ключ на американската космическа политика
Международното сътрудничество - ключ на американската космическа политика / снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама призова за международно сътрудничество в изследването на космоса, представяйки вчера новата американска космическа политика.Тя предлага разширена роля за чуждестранни инвестиции и частни компании, за наблюдение на земния климат, проследяване и отстраняване на космически боклук и защита на спътници, предаде Ройтерс.

Изявлението, публикувано вчера от Белия дом, гласи ,че САЩ се стремят към мирно сътрудничество с други страни, което ще предотврати евентуален конфликт в космоса и ще улесни и разшири космическите изследвания. Питър Маркес, директор за космическата политика в Съвета за национална сигурност при Белия дом, заяви за АП, че администрацията се връща към политиката отпреди президента Джордж Уокър Буш, която не изключва възможността за договор за ограничаване на базираните в космоса оръжия.

Американската космическа програма започна в края на 50-те години в състезание с противника си от Студената война - Съветския съюз. В изявлението си вчера Обама подчерта, че американските приоритети и задължения в космоса са се променили през последните десетилетия, отбелязва БТА. „Ние вече не се надпреварваме с противник. Всъщност една от основните ни цели е да стимулираме мирното сътрудничество и взаимодействие в космоса, което не само ще предотврати евентуален конфликт, но и ще спомогне да разширим капацитета си за действие в орбита (около Земята) и в далечния космос", заяви американският президент, цитиран от АП.

По-голямата част от невоенната страна на новата стратегия вече бе обявена от Обама през февруари и април, включително стратегията за НАСА, която отменя програмата за връщане на Луната, спира полетите на космическите совалки и предвижда наемането на частни ракети таксита, които да транспортират екипажите до международната космическа станция. Президентската директива, разгласена вчера, засяга не само НАСА, но и министерствата на отбраната, търговията и транспорта и други учреждения.

„Новата политика включва сътрудничество с други страни, дори с Китай, и с частни компании за нови инициативи, като засичане и отстраняване от орбита на отпадъци и разработка на технологии за защита на спътници от природни опасности като слънчеви бури или човешка намеса. Освен националната сигурност, научните изследвания и гражданските космически програми, новата директива на Обама цели и да стимулира американската индустриална база", заяви Бари Павел, директор за отбранителната политика и стратегия в Съвета за национална сигурност при президента. „Новата политика не прави директни предложения за контрол над оръжията, но ни позволява да обмисляме такива предложения. Очевидно е, че нашите отговорности и възможности са се променили. Признаваме, че космосът сега е по-важен от всякога за икономиката и националната сигурност, но и за околната среда", подчерта представителят на Белия дом. По думите му се търсят нови, нетрадиционни форми на държавно-частно партньорство с компаниите.

Проблемът с космическия боклук поставя огромни предизвикателства. Правителствената агенция за космическо разузнаване (Space Surveillance Network) е проследила над 20 000 предмета в околоземна орбита, 94 процента от които са класифицирани като боклук. Проблемът излезе на преден план през 2007 г., когато Китай изпробва ново оръжие, с което взриви нефункциониращ стар спътник.