/ Gulliver/Getty Images
Одиторите на НАСА предупредиха в годишния си доклад, че космическата агенция е изправена пред „значителни технически предизвикателства“, които засягат и безопасността, и трябва да бъдат решени, преди астронавтите да полетят в частните капсули, предаде АП.

В доклада се отбелязва, че компаниите „Боинг“ и „Спейс Екс“ закъсняват с няколко години за превоза на екипаж до Международната космическа станция. Частните космически кораби, или капсули, вероятно няма да бъдат сертифицирани преди следващото лято и НАСА трябва да изготви реалистичен график, за да не рискува с безопасността. Официални лица от НАСА приемат препоръката, както и повечето други забележки в одиторския доклад от 53 страници.

Ще изпрати ли тази година „Спейс Екс“ турист в Космоса?

Одиторите отбелязват също, че НАСА е платила на „Боинг“ 287,2 млн. долара повече, за да стимулира компанията да напредва. Според тях по-голямата част от тези разходи не са били необходими. НАСА не е съгласна са тази забележка.

Спейс Екс изстреля манекена Рипли с капсулата „Дракон“ към МКС

Място в капсулата „Старлайнър“ на „Боинг“ ще струва 90 млн. долара, почти два пъти повече, отколкото в пилотирания кораб „Дракон“ на „Спейс Екс“ (55 млн. долара). Изчислението е на базата на екипаж от четирима, при един или два полета годишно.

При по-нататъшно забавяне на „Боинг“ и „Спейс Екс“ НАСА ще поиска да купи допълнителни места в руските кораби през 2020 г. и 2021 г., както препоръчват одиторите. Цената на място в тях досега беше 82 млн. долара.

„Спейс Екс“ направи успешно изпитание на обезопасяващата система на капсулата в сряда в Кейп Канаверал. Същият тест през април се провали. Предстои системата за спасяване на астронавти на „Спейс Екс“ да бъде тествана и с действително изстрелване. „Боинг“ направи такова успешно изпитание миналата седмица в Ню Мексико.

НАСА: „Дракон“ отваря нова епоха в космическите полети (ВИДЕО)

„Боинг“ планира да изстреля „Старлайнър“ към МКС без екипаж през декември. „Спейс Екс“ направи подобен изпитателен полет през март. По време на посещение в изследователския център „Еймс“ вчера, вицепрезидентът Майк Пенс каза, че американските астронавти ще излитат от Кейп Канаверал от следващата пролет, но не уточни с коя компания.

Заключението на одиторския доклад е, че „Боинг“ и „Спейс Екс“ са постигнали значителен прогрес за осем години.
БТА