/ Gulliver/Getty Images
Капсулата Дракон на компанията Спейс екс, предназначена за пилотирани полети, се е взривила на 20 април по време на тест в космическия център Кенеди. Това заяви американският сенатор Ричард Шелби, председател на комисия в Сената, която управлява бюджета на американското космическо управление НАСА, предаде АФП.
 
НАСА: „Дракон“ отваря нова епоха в космическите полети (ВИДЕО)

Според сенатора онова, което НАСА нарича "аномалия" във връзка със случилото се с капсулата Дракон, е предизвикало "пълната загуба на капсулата". Шелби прикани директора на НАСА Джим Брайдънстайн да спази традицията и да извърши независимо разследване на случилото се. Шефът на НАСА отвърна, че управлението разследва съвместно със Спейс екс.
 
Инцидентът на 20 април представлява по-голям по мащаб проблем, отколкото признава досега НАСА, отбелязва АФП. Нито НАСА, нито Спейс екс не признаха официално, че става дума за експлозия. Те се обосноваха с воденото разследване. Но облак дим, заснет над космическия център и вътрешно видео на НАСА от експлозията изтекоха анонимно в мрежите.

Спейс Екс изстреля манекена Рипли с капсулата „Дракон“ към МКС

Капсулата Дракон трябваше да стане едно от двете "таксита" на НАСА за пътуване до Международната космическа станция. Първият пилотиран полет с Дракон беше предвиден преди края на годината.

Екземплярът, взривил се на 20 април по време на тест на двигателите му, трябваше да бъде изстрелян с ракета в идните месеци по време на изпитание на системата за спешно действие, която би позволила на капсулата да се върне на земята, ако ракетата има проблем.

Ще изпраща ли НАСА астронавти в Космоса без помощта на Русия? (СНИМКИ)

Спейс екс и НАСА трябва спешно да открият причината за експлозията и компанията на Илон Мъск трябва освен това да произведе нов екземпляр от капсулата, който да замени взривилата се. Всичко това поставя под въпрос целта американски астронавти да започнат да летят отново от САЩ през 2019 г. В началото на март шефът на НАСА гарантираше, че това е 100% сигурно.
БТА