/ БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски съобщи късно снощи във видеобръщението си, че положението в Одеска област е много трудно, след като днешни руски удари с дронове по енергийната система са станали причина над 1,5 милиона души да са без електричество, предаде Ройтерс.

Днес цялата инфраструктура в южния украински град Одеса, която не е от ключово значение, беше без електрозахранване, след като Русия използва дронове, за да удари енергийни обекти, съобщиха местните власти и казаха, че голяма част от околните райони също са засегнати.

Заради мащаба на щетите всички потребители в Одеса, с изключение на критичната инфраструктура, са изключени от електричество, написа във "Фейсбук" кметът на града Генадий Труханов.

Одеса е най-големият украински пристанищен град и преди началото на руската инвазия на 24 февруари имаше население от над 1 милион души.

Съобщение, публикувано от градската администрация в "Телеграм", посочва, че ударите са били нанесени в ранните часове на деня и са поразени ключови далекопроводи и съоръжения.

Губернаторът на Одеска област Максим Марченко каза, че Русия е използвала дронове "камикадзе", които се забиват в мишената, но два от тях са били свалени над Черно море.
БТА