Литва избори
Литва избори / БГНЕС
Завърши гласуването на произведения днес първи тур на президентските избори в Литва, предаде Франс прес.
 
Избирателната активност е достигнала 56,45 процента, съобщи избирателната комисия. Частични резултати са очаквани тази нощ или утре сутринта.

Литовците гласуват за президент и на референдум за въвеждане на двойно гражданство
 
Деветима човека се борят да наследят на поста президентката Далия Грибаускайте, която нямаше право да се кандидатира за трети мандат и е смятана за един от претендентите за следващ председател на Европейския съвет на мястото на поляка Доналд Туск.

Тримата фаворити за достигане до втория тур на 26 май са премиерът левоцентрист Саулюс Сквернелис, бившата министърка на финансите Ингрида Шимоните, подкрепяна от консерваторите, и независимият икономист Гитанас Науседа. Проучване на общественото мнение преди изборите отреди съответно 22,3 процента на Шимоните, 21,9 процента за Науседа и 16,7 процента за Сквернелис.

Литва избори
БГНЕС

Литовският премиер заяви, че днешното гласуване е своеобразен тест за неговата работа, но отказа да уточни дали ще подаде оставка, ако не се класира за балотажа.
Населението на 2,8-милионна Литва намалява, най-вече заради масовата емиграция на младежи на Запад. Балтийската република е на едно от първите места в Европейския съюз по социално неравенство въпреки солидния си икономически растеж.
БТА