Новият поминък на хората е алтернативното земеделие и отглеждането на риба
През последните десетилетия оскъдните доходи от земеделие в Индия принуждават много хора от селските райони да се преместят в градовете, съобщава Voice of America (VOA). След пандемията от COVID-19 обаче се наблюдава вълна от обратна миграция. Голяма част от населението започва да се занимава с алтернативно земеделие, което поражда надежди за съживяване на селските икономики.

Папу Кумар бил принуден да напусне родното си място и да се отправи към големия град в търсене на препитание. След пандемията се завръща у дома. Сега той се занимава с отглеждането на куркума. Кумар споделя, че традиционните култури като царевица и пшеница често се разболяват, а реколтата понякога се изяжда от дивите животни. Земеделецът решава да започне да отглежда куркума, защото тя е значително по-издръжлива и се нуждае от по-малко обработване и вода.

Част от завърналите се от градовете са започнали да се занимават с рибарство. Мадху Шарма оглавява катедрата по рибарство в Палампур. Той споделя, че това е чудесна опция за младите безработни, които се връщат у дома.

Много от хората в Индия намират живота на село за по-хубав от този в градовете. Кумар споделя, че вече е по-спокоен и иска да превърне фермата си в доходоносен бизнес. Надеждата е, че подобни земеделски начинания ще стимулират икономиките в селските райони и ще създадат поминък, докато Индия се бори с безработицата, предава Voice of America (VOA).
Voice of America/Nova.bg