Западни медии: Границите в Европа се връщат, наред със засилването на бежанската криза
Западни медии: Границите в Европа се връщат, наред със засилването на бежанската криза / снимка: БГНЕС, архив

Германия опита да спре заливащата я вълна от мигранти, като въведе граничен контрол - драматичен ход, който показва колко голям натиск оказва бежанската криза върху свидната система за свободно придвижване на Европа, пише в. "Файненшъл таймс".

Непривичният за Берлин ход да опази границите си, като въведе ограничения върху Шенгенското пространство е в разрив с основните принципи на ЕС да позволява пътуване без граници и паспорти в по-голямата част от блока, допълни британското издание.

Германия върна контрола по границите си, мобилизира стотици полицаи

Контролът по границата на Германия с Австрия бе възстановен ден преди министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС да обсъдят план за разселване на десетки хиляди бежанци в Европа, пише "Ню Йорк таймс". Много правителства основно в Източна Европа посрещат на нож идеята да бъдат задължени да приемат повече мигранти, отколкото искат. Кризата е най-новото и вероятно най-тежкото изпитание на волята на европейците да работят заедно за решаване на големи проблеми на фона на набиращите сила популистки, националистически и евроскептични движения на континента, допълва американският вестник.

И Чехия засилва контрола по границата с Австрия

Този ход на правителството на Ангела Меркел бе възприет като ясен признак (да не кажем директно послание) към останалите членове на ЕС, че Германия е все по-изтощена от това, че носи на гърба си толкова голяма част от тежестта на най-голямата хуманитарна криза в Европа от десетилетия. Някои обаче ги тревожи друго: ако най-богатата и могъща държава сред 28-те дава признаци, че е на прага на силите си, как Европа въобще ще успее да намери път за излизане от тази извънредна ситуация, на която не й се вижда краят, пише "Ню Йорк таймс".

В Брюксел обсъждат мигрантската криза

Въпреки че Меркел получи шумни овации заради гостоприемното си отношение към бежанците, през последните дни се наблюдават все по-голямо недоволство срещу либералния й подход, включително в десноцентристкия й блок, пише "Файненшъл таймс".

Председателят на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер не спести критиките си пред сп. "Шпигел": да се позволи идването в Германия на бежанците, намиращи се на територията на Унгария, е "грешка, която ще ни държи влага дълго време", заяви той.

ЕК иска бързо връщане към отворените граници в Шенген

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер каза, че паричната сума, която се отпуска в помощ на мигрантите, трябва да бъде преосмислена, за да не бъде толкова привлекателна. Макар че Германската социалдемократическа партия продължава да подкрепя приемането на бежанци, вицеканцлерът Зигмар Габриел призна, че неспособността на Европа да намери общо решение е довела Германия до предела на възможностите й, пише в. "Фигаро".

Източник: БТА