Германия върна контрола по границите си, мобилизира стотици полицаи
Германия върна контрола по границите си, мобилизира стотици полицаи / снимка: Guliver/Getty Images

Германия възстановява временно контрола по границата с Австрия заради масирания наплив на бежанци, заяви пред журналисти вътрешният министър Томас де Мезиер, цитиран от ДПА.

„От този момент Германия временно възстановява контрола по вътрешните граници на Европейския съюз, на първо място по границата с Австрия. Целта е да се ограничи сегашният поток към Германия и да се възстанови редът, по който хората влизат в страната. Това е необходимо за сигурността”, каза министърът, според когото това се прави в съответствие с Шенгенското споразумение.

Германия мобилизира „няколкостотин полицаи” за контрола върху границите си, след решението на страната да ограничи свободното преминаване между страните членки по договора от Шенген.

„Мобилизираме няколкостотин (полицаи)”, посочи в неделя вечерта за АФП говорител на федералната полиция. Граничният контрол се въвежда отново предимно на границата с Австрия, откъдето преминават десетки хиляди мигранти.

Мюнхен стигна краен предел в приемането на бежанци

Германия не е съгласна бежанците да избират приемна страна, продължи германският вътрешен министър. Правилата изискват молбите за убежище да бъдат подавани в страната от ЕС, където влизат бежанците, по силата на разпоредбите от Дъблин, които трябва да останат в сила, каза Томас де Мезиер и поиска справедливо разпределяне на кандидатите за убежище между страните в ЕС.

Възможностите на Германия да помага не са неограничени”, добави той, цитиран от ДПА. Кандидатите за убежище трябва да разберат, че не могат да избират в кои държави да търсят закрила, каза Де Мезиер.

Германия от днес не допуска на своя територия влакове от Австрия, съобщи във Виена говорителка на австрийските железници, цитирана от Ройтерс. „Няма да има движение на влакове от Австрия към Германия. Германците няма да приемат никакви влакове”, добави тя. Германските железници също спряха движението на влакове към Австрия, първоначално поне до утре сутринта, съобщава АФП.

Най-малко 30 000 души са замесени в трафик на бежанци в Европа

Десетки хиляди хора, предимно бежанци от Сирия, преминаха с влак от Австрия в Германия, откакто двете страни отвориха границите си за мигранти преди седмица. Очаква се днес рекорден брой мигранти да влязат в Австрия от Унгария. Само в Мюнхен през последните две седмици са пристигнали 63 000 мигранти, отбелязва АФП.

Унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи германското решение за временно връщане на контрола по границите. „Тази мярка бе необходима за да може да се защитят германските и европейските ценности”, каза Орбан пред в. „Билд”. Той обаче предупреждава, че това трябва да бъде само първата крачка, защото колкото е възможно по-бързо трябва да се защити и гръцката граница.

В същото време и Чехия съобщи, че засилва контрола по границата с Австрия, посочва АФП.

Източник: БТА