Германският град Мюнхен е стигнал "до крайния предел" на възможностите си да приема бежанци, след като само вчера в него пристигнаха над 12 000 души, което е почти рекорд, съобщи местната полиция, цитирана от Франс прес.

„Предвид регистрираните вчера цифри е съвсем ясно, че сме достигнали крайния предел на капацитета си да приемаме кандидатите за убежище, прииждащи от Балканите през Унгария и Австрия", заяви говорител на мюнхенската полиция.

Само вчера бяха регистрирани около 12 200 нови бежанци, уточни той.

Броят е близък до прогнозата на местните власти от предишния ден, които казаха, че в събота очакват до 13 000 души. Той се доближава и до рекорда на пристигналите за едно денонощие мигранти в Мюнхен на 6 септември, след като германското правителство реши да отвори врати за хора, бягащи от война или репресии, главно от Сирия.

Тази сутрин притока на мигранти изглеждаше по-слаб. Според полицията към 10 часа местно време новодошлите били няколкостотин. Обстановката обаче може да се промени.

Целта днес е да превозим възможно най-много бежанци до центровете в останала част на страната, за да направим място тук за новопристигащите, каза полицейският говорител.

Поради липса на място в приемните центрове, десетки мигранти са прекарали нощта на открито, спейки на туристически матраци и увити в одеяла, както показаха кадри на баварската телевизия.

Тъй като в града няма достатъчно място, местните власти смятат да осигурят подслон на бежанците, използвайки стадиона, построен за олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г.

Източник: БТА

Видео: Ruptly