В Брюксел обсъждат мигрантската криза
В Брюксел обсъждат мигрантската криза / снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял вчера по телефона с лидерите на Унгария, Чехия и Словакия, в опит да ги убеди да приемат предложените от него в сряда задължителни бежански квоти за страните членки на ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министрите на вътрешните работи на 28-те се събират на извънредна среща в 15 ч. (16 ч. българско време) днес в Брюксел, за да обсъдят въпроса. Дипломати обаче съобщиха, че постоянните представители на страните членки, които са разговаряли цяла вечер снощи, не са успели да намерят изход от задънената улица.

Експертната среща на ЕС, която бе свикана снощи в Брюксел след въвеждането на контрол по границата на Германия с Австрия, приключи без резултат, съобщи БГНЕС.

Това разкри източник от мисията на една от европейските страни в Брюксел. В неделя вечер бе свикана среща на ниво експерти с цел сближаване на държавите членки по въпроса с квотите за бежанци. Срещата завърши в ранните сутрешни часове без резултат и дори демонстрира значителни различия в позициите, заяви източникът.

Дискусиите ще продължат на ниво министри по време на днешната извънредна среща на Съвета в Брюскел.

ЕК иска бързо връщане към отворените граници в Шенген

Разделенията обаче са толкова дълбоки, че решенията може да бъдат отложени за срещата на вътрешните министри от ЕС на 8 октомври.

Унгария, Чехия и Словакия отказват да приемат задължителни квоти за вътрешно разселване в съюза на 120 000 бежанци. Любопитно е, че планът е замислен да облекчи бремето на Унгария, наред с Италия и Гърция - три страни, в които има голям брой кандидати за убежище.

Иначе се очаква вътрешните министри от ЕС да одобрят предишния план на ЕК, за разселване на 40 000 мигранти от Италия и Гърция, отчасти защото изпълнението му е на доброволна основа. През юни лидерите на 28-те отхвърлиха предложените на Юнкер задължителни квоти за разпределяне на тези хора.

Латвийският министър на вътрешните работи Рихардс Козловскис междувременно реши да не присъства на извънредното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, предаде ТАСС, като се позова на неговата пресслужба.

Германия връща контрола по границите си

Като причина за това свое решение Козловскис посочи липсата на компромис по въпроса за приемането на бежанци. Вместо това той ще участва във вътрешни консултации между латвийския президент Раймондс Вейонис и партиите от управляващата коалиция.

Две от трите формации са против предложението на ЕК Латвия да приеме 776 бежанци вместо планираните първоначално 250 души. Премиерът Лаймдота Страуюма заяви, че с такава позиция страната се е оказала в изолация, но изрази надежда, че партиите от управляващата коалиция рано или късно ще се споразумеят.

Източник: БТА